De la ce vârstă au voie copiii să stea pe scaunul din față? Ce pățesc șoferii care nu respectă această lege

Autor: Radu Țuțulan 21 aug. 2023 Știri auto

Pentru că zona șoferului și a pasagerului din dreapta sunt cele mai expuse în cazul unui accident auto, autoritățile au stabilit de la ce vârstă au voie copiii să stea pe scaunul din față și au stabilit o serie de sancțiuni pentru șoferii care nu respectă această lege.

Conducătorii auto trebuie să țină cont de două aspecte importante, înainte de a pune copilul pe scaunul pasagerului din față. În primul rând vârsta, iar în al doilea rând înălțimea.

De la ce vârstă au voie copiii să stea pe scaunul din față

Conform Articolului 97, Alin. 2, din Legislația Rutieră, „copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță”.

Ceea ce înseamnă că micuții care încă nu au împlinit 3 ani, nu pot circula, de exemplu, cu motociclete, fiindcă acestea nu au nici centuri de siguranță, nici sisteme de protecție a pasagerilor.

În cazul mașinilor, deși sunt dotate cu sisteme de siguranță, copiii mici nu pot fi transportați decât dacă sunt puși într-un scaun special sau sunt prinși cu un sistem de chingi.

Acesta poate fi pus pe scaunul din față doar dacă e dezactivat airbag-ul pasagerului, este ancorat corect și copilul se va afla cu spatele la direcția de mers.

Așadar, vârsta la care copiii pot sta în față este 12 ani, doar dacă au o înălțime mai mare de 1,50 metri și poartă centura de siguranță.

Este interzis ca un copil sub 12 ani să stea pe scaunul din față, chiar dacă este ținut în brațe de un adult.

Ce înălțime trebuie să aibă copilul pentru a putea sta pe scaunul din față

Aceeași lege face referire și la înălțimea minimă pe care trebuie să o aibă copilul pentru a putea sta pe scaunul din față.

Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul. […] Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei”, se precizează în ART 97, Alin 1, din Legea Circulației.

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii este un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziţia şezut sau culcat.

Din această categorie fac parte:

  • chingi sau elemente flexibile, dotate cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare și elemente de prindere;
  • un scut pentru impact;
  • scaun de siguranţă pentru copii;
  • pernă de înălţare, care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranţă pentru adulţi;
  • portbebe-coşuleţ pentru sugari;
  • scaun pentru sugari.

În ce condiții poate sta copilul pe scaunul din față

Copilul poate sta pe scaunul din față dacă sunt respectate următoarele:

    • Copilul are peste 150 cm înălțime;
    • Copilul are peste 135 cm înălțime și se află într-un scaun auto sau pe un înălțător;
    • Bebelușul este așezat în scaunul auto cu spatele la direcția de mers, iar airbag-ul este dezactivat;
    • Copilul stă în față pentru ca locurile din spate sunt ocupate de copiii mai mici în scaune auto și nu este posibilă instalarea unui al treilea scaun auto pe bancheta din spate.

Sancțiuni pentru șoferii care pun copilul pe scaunul din față

În cazul nerespectării obligațiilor privind transportarea minorilor, șoferii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei.

Această sancțiune înseamnă patru sau cinci puncte-amendă.

În plus, șoferii prinși transportând copii fără să respecte prevederile legale în vigoare primesc și trei puncte de penalizare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide