Efectele pandemiei: Vânzările de carburanți s-au prăbușit în 2020

Autor: Cristian Agatie 25 mai 2021 Știri auto

Efectele pandemiei, cu restricțiile de circulație și economia în regim de avarie, și-au pus amprente pe vânzările de carburanți, care s-au prăbușit în 2020. Liderul pieței, OMV Petrom, și-a redus vânzările cu 24%.

Intră în Galeria FOTO

Restricţiile de mobilitate implementate anul trecut pentru a combate criza sanitară au anulat aproape un sfert din businessul benzinăriilor OMV Petrom, liderul pieţei de carburanţi cu o cotă de piaţă de 32%, scrie Ziarul Financiar. OMV Petrom Marketing, divizia de retail a grupului OMV Petrom, a terminat anul trecut cu vânzări de 14,5 miliarde de lei (circa 3 miliarde de euro), cu 24% mai mici faţă de cele din 2019, scăderea volumelor vândute fiind principala cauză a declinului, arată datele de la Ministerul Finanţelor.

„În România, vânzările cu amănuntul au fost de 2.248 mii tone în 2020, cu 6% mai mici comparativ cu 2019. Prin urmare, în 2020 volumul mediu de vânzări la nivel de staţie de carburanţi în România a ajuns la 4,88 mil. litri (2019: 5,27 mil. litri), conducând la scăderea totală a acestui indicator la nivel de grup la 4,03 mil. litri (2019: 4,43 mil. litri)“ , se arată în raportul anual al OMV Petrom pentru 2020.

Vânzările de carburanți s-au prăbușit în 2020. Ce s-a întâmplat în 2021

Prăbușirea pieței de carburanți din România a devenit evidentă încă de anul trecut, al doilea trimestru al anului fiind cel mai afectat. OMV Petrom înregistra în luna aprilie o scădere a cererii de 45% la benzină şi motorină. În luna mai, scăderea a fost de 24%.

Potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică publicat anul trecut, în perioada ianuarie – mai 2020, benzinăriile aveau vânzări mai mici cu 11% faţă de perioada similară din 2019. În aceeași perioadă, consumul general înregistra o creștere de 0,1%, în ciuda restricțiilor.

Prețurile combustibililor au scăzut în pandemie la cel mai mic nivel din ultimii zece ani, pe fondul reducerii cererii și al scăderii cotațiilor petrolului. Situația a fost atât de dramatică pentru benzinari, încât unii specialiști au avertizat că benzinăriile s-ar putea închide din cauza pierderilor suferite. Anul acesta, trendul s-a inversat: reluarea activității și creșterea consumului de combustibil a dus la creșteri ale prețurilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide