Este legal să bei apă sau cafea în mașină? Ce sancțiuni prevede Codul Rutier

Autor: Radu Țuțulan 26 mart. 2024 Știri auto
Este legal să bei apă sau cafea în mașină? Ce sancțiuni prevede Codul Rutier

Toți șoferii știu, probabil, că este interzis să bei și să conduci. Dar mulți nu știu dacă este legal să bei apă sau cafea în mașină, atunci când te afli la volan, în trafic.

Codul Rutier sancționează drastic pe șoferii care urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice. Pentru că aceștia își pierd capacitatea ce concentrare și de reacție, devenind un pericol pentru circulația publică.

Dar legea prevede amenzi și pentru cei care nu sunt atenți când se află la volan.

Ai voie să bei apă sau cafea în timp ce conduci?

Constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă prevazută în clasa I de sancţiuni […] lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comanda a vehiculului”, prevede Art. 99 (13) din legea 195/2002.

Totodată, se sancționează și activitățile care îți pot distrage atenția de la drum.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevazută în clasa a II-a de sancţiuni […] efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activităţi de natură a-i distrage atenţia de la conducere ori folosirea instalaţiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranţă a lui şi a celorlalţi participanţi la trafic”, stabilește Art. 100 (10) din legea circulației.

Așadar, polițistul poate aplica amendă șoferilor care beau apă sau cafea în timp ce conduc. Pentru că în acel timp, conducătorul auto nu mai este atent la drum.

Cât este amenda dacă bei apă în timp ce conduci mașina

Deși este puțin probabil ca un conducător auto să fie sancționat pentru că bea apă sau cafea în timp ce conduce, asta nu înseamnă că nu e posibil ca, în anumite situații, poliția să țină cont și de acest aspect.

Astfel, conducătorul auto riscă:

  • 2 – 3 puncte de amendă (clasa I de sancțiuni), dacă nu ține mâna pe volan
  • 4 – 5 puncte de amendă (clasa a II-a de sancțiuni), pentru că nu e atent la drum.

Ceea ce înseamnă, în primul caz, o amendă de 330 de lei sau 495 de lei. Iar în a doua situație, o sancțiune de 660 de lei sau 825 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide