Este oficial: Marea Britanie interzice vânzarea mașinilor pe benzină și motorină

Autor: Promotor 18 nov. 2020 Știri auto

Marea Britanie interzice vânzarea mașinilor noi pe benzină și motorină începând cu anul 2030. Anunțul a fost făcut miercuri de premierul britanic Boris Johnson.

Măsura se referă la comercializarea de autoturisme și vehicule comerciale ușoare alimentate integral pe benzină sau motorină. Potrivit BBC, unele mașini cu sistem hibrid de propulsie vor putea fi comercializate în continuare. Măsura face parte din ceea ce prim-ministrul numeşte o „revoluţie industrială verde” pentru a combate schimbările climatice şi a crea locuri de muncă în industrii precum cea nucleară.

Intră în Galeria FOTO

Revoluţia energiei curate va afecta şi locuinţele, pentru că din 2023 noile case vor trebui încălzite fără a utiliza gaze naturale. Guvernul vizează instalarea a 600.000 de pompe de căldură pe an până în 2028.

Un alt punct cheie al planului este o investiţie de 1,3 miliarde de lire sterline în punctele de încărcare a vehiculelor electrice. Subvenţiile pentru cumpărătorii de vehicule electrice se vor ridica la 582 milioane de lire sterline pentru a ajuta oamenii să susţină tranziţia.

Marea Britanie interzice mașinile pe motorină și benzină. Ce se întâmplă cu cele hibride

În ceea ce privește automobilele cu propulsie hibridă, acestea vor putea fi comercializate până în 2035. Practic, în cazul acestora, termenul de „expirare” nu se modifică, fiind cel anunțat în luna februarie a acestui an de guvernul britanic.

Conform calendarului iniţial, autorităţile de la Londra intenţionau să interzică vânzarea de de automobile noi cu motoare pe benzină şi motorină începând din 2040, în cadrul măsurilor vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, însă în luna februarie a acestui an Johnson a avansat data pentru 2035.

Noua dată anunțată pentru renunțarea la mașinile cu motoare termice face din Marea Britanie a doua țară europeană care va face acest pas. Anterior, Norvegia anunțase că va interzice comercializarea mașinilor noi pe benzină și motorină, începând din 2025. De asemenea, Suedia și Irlanda va interzice mașinile  cu motoare termice din 2030, iar Franța, din 2040.

Situația din Marea Britanie este fundamental diferită de cea din Norvegia, însă. Dacă norvegienii cumpără deja, mai mult de jumătate dintre mașini cu sistem electric de propulsie, în Marea Britanie ponderea acestora este nesemnificativă. Numai 5,5% dintre mașinile comercializate în teritoriile britanice sunt full electrice, astfel că decizia anunțată de Boris Johnson va da o lovitură puternică pieței auto, dar și producătorilor locali.

Informații despre planul de renunțarea la mașini cu motoare termice au apărut în presă încă de săptămâna trecută.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide