Faceți cunoștință cu noul Smart #1, primul crossover electric din istoria mărcii

Autor: Mihai Morcovescu 08 apr. 2022 Știri auto

Producătorul german de automobile Smart a publicat fotografiile și informațiile oficiale referitoare la noul model electric Smart #1. Este primul crossover din istoria mărcii deținute în co-proprietate de Mercedes-Benz și Geely și primul model complet nou construit în comun de cele două companii. Acesta va da atacul la modele cu emisii zero precum Hyundai Kona și Volkswagen ID.3.

Noul Smart #1 promite o autonomie de până la 440 km

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Noul Smart #1 este prima mașină dezvoltată pe noua arhitectură SEA a chinezilor de la Geely. Asta înseamnă că va folosi un singur motor electric montat posterior, care livrează 268 CP și 343 Nm de cuplu. Acesta va fi alimentat de o baterie NCM (n.n. – nichel, cobalt, mangan) de 66 kWh, care va oferi o autonomie maximă de 420-440 de kilometri în ciclu WLTP. Viteza de vârf declarată de germani este de 180 km/h.

Repriza de încărcare 10-80 % durează aproximativ 3,5 ore atunci când este conectată la un încărcător de curent alternativ de 22 kW. La o capacitate de încărcare de 150 kW, timpul va scădea la aproximativ 30 de minute.

Este posibil să urmeze și alte opțiuni de baterie. În plus, arhitectura SEA este capabilă să găzduiască până la trei motoare electrice, însă deocamdată nu se știe dacă noul #1 va beneficia de această funcționalitate pe viitor.

Dincolo de faptul că este primul crossover electric, #1 este și cel mai mare model din gama Smart. Acesta măsoară 4,27 metri în lungime, 1,82 metri în lățime și 1,64 metri în înălțime, la un ampatament de 2,75 metri. Practic, are aproximativ aceleași dimensiuni ca un Kia Niro EV, MINI Countryman sau un Renault Megane E-Tech. Mașina are o greutate de 1.820 de kilograme.

#1 oferă spațiu la interior comparabil cu Mercedes-Benz E-Class

Din punct de vedere estetic se disting ușile fără cadru și mânerele retractabile în stilul celor de pe modelel Tesla. Totodată, modelul dispune de acoperiș panoramic din sticlă.

Potrivit celor de la Geely, spațiul la interior în noul Smart #1 este comparabil cu luxosul sedan Mercedes-Benz E-Class. Volumul portbagajului posterior este de 411 litri, iar cel din față are o capacitate de 15 litri.

În cabină, clienții vor găsi un sistem de infotainment cu ecran de 12,8 inch și un instrumentar de bord digital full-HD de 9,2 inch. De asemenea, șoferul va avea la dispoziție și un afișaj „heads-up” de 10 inch. Sunt disponibile și tehnologii avansate de siguranță, precum control adaptiv al vitezei, sistem de monitorizare a unghiului mort și faruri adaptive.

Smart nu a comunicat prețurile, dar a anunțat că producția va demara la sfârșitul lui 2022. Primele livrări sunt planificate pentru începutul anului viitor, mai întâi în China, iar ceva mai târziu pe piața europeană.

Sursa: Carscoops

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Smart


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide