Halucinant: Cât costă deszăpezirea în București, într-o iarnă fără zăpadă

Autor: ProMotor 03 mart. 2020 Știri auto

România spune rămas bun celei mai calde ierni din istorie, iar în București zăpada căzută în februarie s-a topit aproape în aceeași zi. În aceste condiții, este surprinzător să aflăm cât costă deszăpezirea în București, într-o iarnă aproape fără zăpadă.

Sună neobișnuit, dar o treime din bucureșteni trebuie să plătească o taxă zilnică „de așteptare a zăpezii”. Potrivit Digi24.ro, banii sunt din bugetele locale și au fost virați de primăriile sectoarelor 1 și 2 în conturile societăților care asigură deszăpezirea. Administrația Sectorului 1 a plătit 79.000 de lei pe ziua de iarnă fără zăpadă. În sectorul 2, așteptarea zăpezii a fost mult mai scumpă: 164.000 de lei, pe zi. Ambele plăți sunt perfect legale, conform unor contracte vechi, reciproc agreate.

Conform unui contract semnat în 2005, Primăria Sectorului 2 e obligată să-i plătească societății de salubrizare Supercom câte 164.000 de lei pentru fiecare zi de iarnă în care nu ninge, iar utilajele sunt pregătite să intervină. Este, practic, o taxă de așteptare a zăpezii , dar patronul Supercom se apără și spune că aceasta reflectă investițiile făcute în utilaje și oameni. „dacă primăria nu ne-ar mai plăti, toate aceste utilaje le băgăm în alt program, pentru că ele sunt făcute ca să producă, să muncească, să învârtă roata”, spune Ilie Ionel Ciuclea, patronul Supercom, pentru Digi24.ro.

Situația este asemănătoare la sectorul 1, doar că suma prevăzută în contractul cu Romprest, firma care asigură deszăpezirea în sector, este ceva mai mică: circa 79.200 de lei pe zi. „Prin tariful acesta de așteptare, nu se amortizează decât utilajele, salariile personalului și cheltuielile infrastructurii pe care am făcut-o pentru deszăpezire. Respectiv depozite de sare, parcarea utilajelor, cazarea șoferilor, pentru că trebuie să le asiguri regimul de permanență, și mereu în timpul activității de deszăpezire, inclusiv o masă, inclusiv un ceai”, spune Sorin Velicu, directorul operațional al Romprest.

Din nefericire pentru contribuabilii din sectorul 1, contractul care-i obligă să plătească utilajele care așteaptă zăpada este în vigoare pentru încă 10 ierni de acum înainte. Ceva mai norocoși, cei din sectorul 2 ar putea scăpa de contractul păgubos chiar de anul acesta. Asta deoarece primăria se pregătește să organizeze o licitație pentru serviciul de salubrizare și deszăpezire.

sursa: Digi24.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Primăria Sectorului 1 / Facebook



Comentarii
Inchide