În ce condiții poți fi oprit în trafic de inspectorii RAR?

Autor: ProMotor 06 mart. 2020 Știri auto

În principiu, orice mașină care circulă pe drumurile publice în România poate fi oprită oricând în trafic pentru a fi verificată de către inspectorii RAR. Aceștia au dreptul să verifice dacă mașina respectă normele în vigoare legate de siguranța circulației sau protecția mediului. În cazul identificării unor probleme tehnice șoferii vor fi amendați, iar în cazul problemelor grave, pot rămâne și fără certificatul de înmatriculare.

Intră în Galeria FOTO

Toate mașinile din România sunt obligate să treacă periodic printr-o inspecție tehnică (ITP). În cazul mașinilor destinate uzului personal, frecvența cu care se face acest lucru depinde de vârsta mașinii. Astfel, o mașină nouă face ITP după trei ani de la cumpărare, apoi la fiecare doi ani. Mașinile mai vechi de 12 ani sunt obligate să facă ITP anual. În afară de această formă „organizată” de verificare a stării tehnice, autoritățile au la dispoziție și instrumentul verificărilor tehnice realizate în trafic. Acestea sunt realizate de inspectorii Registrului Auto Român (RAR).

În practică, verificările vehiculelor aflate în trafic sunt realizate de echipe mixte ale Poliției și RAR-ului și urmăresc identificarea eventualelor probleme la sistemul de frânare, la cel de direcție, la instalația electrică de iluminare și semnalizare, la anvelope și suspensie sau a celor legate de emisiile poluante.

Astfel, șoferii mașinilor aflate în trafic ar putea fi opriți oricând de echipaje mixte ale Poliției rutiere și RAR-ului. Totuși, după cum subliniază și reprezentanții RAR, nu toate mașinile sunt oprite în trafic, ci doar cele „care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”.

Sunt vizate, astfel, mașinile cu probleme evidente, cum sunt luminile nefuncționale sau care funcționează necorespunzător, evacuări foarte zgomotoase, mașini care emit fum vizibil, au elemente de caroserie compromise de rugină sau care au un aspect general dubios.

Potrivit Codului rutier, constatarea deficiențelor vehiculelor „se face de către poliția rutieră, iar verificarea stării tehnice a vehiculelor aflate în trafic pe drumurile publice se face de către poliția rutieră, împreună cu instituțiile abilitate de lege”. Așadar, în cazul în care inspectorii RAR constată defecte la mașinile verificate, polițiștii rutieri sunt cei care aplică amenzi șoferilor acestora. În cazul constatării unor probleme grave la sistemul de frânare, direcție sau depășirea normelor de poluare, polițiștii rutieri rețin și certificatul de înmatriculare a vehiculului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide