Începe construcția la autostrada Sibiu Pitești. Când vom putea circula

Autor: ProMotor 10 mart. 2020 Știri auto
Începe construcția la autostrada Sibiu Pitești. Când vom putea circula

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor a emis, luni, autorizaţia de construire pentru Secţiunea 1 din Autostrada Sibiu Pitești, Lotul 1 dintre Sibiu – Boiţa, transmite CNAIR. Astfel, construcția autostrăzii are practic undă verde și lucrările pot începe oficial.

Contractul de proiectare şi execuţie pentru Lotul 1 (km 0+000 – km 13+170), cu o valoare de 612.647.863,38 lei, fără TVA, a fost semnat în data de 14 aprilie 2019, între CNAIR şi compania Porr Construct SRL. Durata contractului este de 108 luni, din care 12 luni perioada de proiectare, 36 de luni perioada de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioada de garanţie.

Studiile topografice, geotehnice, arheologice, hidrologice, precum şi lucrările de asanare şi deminare au fost finalizate, astfel încât, în prezent, se lucrează la drumurile tehnologice şi la platformele pentru foraje piloţi, spune CNAIR.

În prezent, cele cinci oferte depuse pentru contractul de supervizare se află în curs de evaluare.

În timp ce Lotul 1 e aproape gata pentru construcție, pe Lotul 5 (Pitești – Curtea de Argeș, 30,3 km) licitația lansată încă din iulie 2017 nu este finalizată nici până acum.

autostrada Sibiu Pitești

Între timp, însă, Compania de Drumuri plănuiește să scoată la licitație pentru proiectare și execuție o mare parte din secțiunile montane din autostrada A1 Sibiu – Pitești, practic zonele cele mai grele, cu toate că vechile studii nu au fost refăcute, iar forajele geotehnice cerute de experții europeni lipsesc aproape cu desăvârșire.

CNAIR susține însă că are o analiză nouă realizată de BEI, care îi sprijină, dar noi informații indică de fapt că aceasta a vizat doar tunelurile, nu întregul traseu. În schimb, experții critică lipsa forajelor geotehnice, iar într-un caz chiar discrepanța majoră între un foraj vechi și unul realizat recent în același punct.

„Riscurile să ne ducem în 20 de ani în ritmul ăsta sunt foarte mari. Dacă nu e studiată cum trebuie, autostrada nu se va face”, avertizează experții.

Cea mai mare bătaie între constructori a fost pentru cel mai geru tronson al autostrăzii. Nu mai puţin de 10 companii şi asocieri de companii sunt interesate să construiască primul tunel de autostradă din România, prevăzut pe lotul 4 al autostrăzii, între Tigveni și Curtea de Argeș.

Acum două luni, autostrada Sibiu Pitești a mai primit o lovitură de la Uniunea Europeană, care a suspendat finanțarea Autostrăzii Sibiu-Piteşti din cauza unui gândac, considerat specie ameninţată.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide