Începe Rabla Plus pentru persoane fizice. Câți bani dă statul celor care își iau o mașină electrică

Autor: Radu Țuțulan 22 nov. 2023 Știri auto
Începe Rabla Plus pentru persoane fizice. Câți bani dă statul celor care își iau o mașină electrică

O nouă sesiune a programului Rabla Plus pentru persoane fizice demarează pe 23 noiembrie. Iată câți bani dă statul român celor care vor să-și cumpere o mașină electrică.

Pe 23 noiembrie, la ora 10:00, se va da startul unei noi sesiuni Rabla Plus pentru persoane fizice.

Ministerul Mediului, prin Asociația Fondului de Mediu (AFM), va aloca peste 72.6 milioane lei pentru cei care își cumpără mașini noi, renunțând la vechile vehicule.

Începe programul Rabla Plus

„Am hotărât să deschidem o nouă sesiune de finanțare, în urma solicitărilor foarte mari din partea persoanelor fizice. De asemenea, am identificat sume neutilizate din sesiunea anterioară și le-am pus la dispoziție în această sesiune. Acest program contribuie la dezvoltarea unui transport mai puțin poluant și la îmbunătățirea calității aerului în aglomerările urbane. Sumele acordate sunt menite să încurajeze persoanele fizice să-și achiziționeze autoturisme noi cu tehnologii nepoluante care oferă o alternativă mai ecologică, economică și convenabilă pentru transport, în special în contextul în care se dosește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a dependenți de combustibili fosili”, a declarat președintele AFM, Laurențiu Adrian Neculaescu, citat de Hotnews.ro.

Bugetul alocat programului este de 72.655.000 lei. În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou. În schimb, trebuie să caseze cel puțin un autovehicul vechi.

Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Câți bani dă statul pentru o mașină electrică nouă

Cuantumul finanțării, la predarea unui singur vehicul uzat este de:

  • 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen
  • 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP.

Cuantumul finanțării, la predarea a două vehicule uzate este de:

  • 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen
  • 29.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP.

Cei care duc la casat un autovehicul uzat mai vechi de 15 ani sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară, primesc un ecobonus de 1.500 lei pentru mașină casată.

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide