Programul Rabla ar putea fi modificat. Guvernul ar putea încuraja vânzarea de mașini mai ieftine

Autor: Ionuț Vîlciu 31 oct. 2023 Știri auto

Programul Rabla ar putea suferi modificări, astfel încât beneficiarii voucherelor să poată cumpăra doar mașini mai ieftine.

Guvernul ar putea lua în calcul modificarea programului Rabla, astfel încât beneficiarii ecotichetelor să poată cumpăra doar mașini mai ieftine, conform declarațiilor unor surse guvernamentale pentru G4Media.ro. Scopul acestei posibile modificări este încurajarea producției auto interne, dat fiind că în România producătorii Dacia și Ford livrează mașini din game accesibile.

Programul Rabla constă acum în plata unui voucher pentru proprietarii care își casează mașinile vechi, voucher ce poate fi folosit doar la achiziția unei mașini noi. În fiecare an există un buget limitat alocat programului și există două sesiuni în care doritorii pot depune documentele în vederea obținerii unui astfel de ecotichet în valoare de 7.000 de lei pentru o singură mașină casată sau 10.000 de lei pentru două automobile casate.

Programul Rabla ar putea suferi schimbări

De asemenea, cei ce doresc să achiziționeze o mașină electrică nouă pot primi de la stat aproximativ 50.000 de lei prin intermediul programului Rabla Plus. Același program se aplică și în cazul achiziționării de automobile hibride, valoarea tichetului fiind cuprins între 26.000 și 29.000 de lei, în funcție dacă sunt casate una sau două mașini.

Pe lângă modificările pe care Guvernul le-ar putea opera programului Rabla se numără extinderea acestuia și la achiziția de tractoare utilizate în agricultură.

Decizia de a modifica modul în care programul Rabla funcționează s-ar putea concentra mai mult pe proprietarii ce vor să își achiziționeze mașini cu prețuri mai accesibile. O măsură care să limiteze prețul mașinilor electrice ce pot fi cumpărate prin intermediul Rabla Plus a fost introdusă în trecut. Astfel, deducerea de la stat va putea fi aplicată doar modelelor ce nu costă mai mult de 75.000 de euro. Am putea vedea o astfel de hotărâre și în cazul reducerilor pentru mașinile cu motoare convenționale.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide