Indicator rutier care te poate lăsa fără 700 de lei în portofel. Ce semnificație are și când se aplică

Autor: Radu Țuțulan 27 nov. 2023 Știri auto
Indicator rutier care te poate lăsa fără 700 de lei în portofel. Ce semnificație are și când se aplică

Un indicator rutier a fost introdus recent în Codul Rutier și îi pune în încurcătură pe unii șoferi. Fiindcă nu știu ce înseamnă și când se aplică, ar putea fi amendați cu peste 700 de lei din cauza aceasta.

Legislația rutieră se actualizează permanent și se aliniază la normele internaționale. Astfel, pot fi introduse în Codul Rutier noi semne de circulație.

Iar unele dintre acestea îi pot debusola, uneori, pe șoferii care nu cunosc semnificația lor. Dar, mai mult decât atât, îi pot costa destul de mult dacă nu le respectă.

Ce semnificație are și când se aplică noul indicator rutier?

Mai multe semne de circulație noi au fost introduse în ultimii ani în România. Unul dintre acestea îi avertizează pe șoferi că urmează o intersecție în care sunt obligați să cedeze trecerea.

Noul indicator este format dintr-o săgeată neagră pe fundal alb, cu un cerc roșu pe margine. Săgeata indică o întoarcere de 180 de grade la dreapta sau la stânga.

Unii ar putea confunda acest indicator rutier cu cel care anunță un sens giratoriu. Sau cu cel care te obligă să efectuezi o întoarcere.

Însă, acest semn are rolul de a presemnaliza că urmează o amenajare rutieră ce oferă posibilitatea de întoarcere a vehiculului.

În momentul întoarcerii, conducătorul auto care întâlnește acest semn este obligat să acorde prioritate celorlalți șoferi care vin din sens opus. De aceea e foarte important să nu fie confundat cu indicatorul care anunță un sens giratoriu.

Pentru că, în sensul giratoriu, șoferii care circulă în interiorul acestuia au prioritate față de cei care vin din sens opus. Desigur, dacă nu există un alt indicator care să modifice prioritatea în respectiva intersecție.

Noul indicator rutier presemnalizează apropierea unei zone în care este permisă întoarcerea, acordând prioritate celor care vin din sens opus.

Amendă pentru neacordarea de prioritate

În momentul în care conducătorul auto se apropie de intersecția semnalizată cu noul indicator, care permite întoarcerea la 180 de grade, acesta va trebui să reducă viteza.

Și este obligat să oprească în cazul în care este necesar pentru a acorda prioritate de trecere șoferilor care vin din sens opus.

În cazul în care nu va acorda prioritate de trecere celor care au acest drept, șoferul riscă între 4 și 5 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 580 și 725 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide