Înmatriculările Dacia au scăzut semnificativ în ianuarie. Care este cauza

Autor: ProMotor 19 feb. 2020 Știri auto
Înmatriculările Dacia au scăzut semnificativ în ianuarie. Care este cauza

Înmatriculările de automobile Dacia au scăzut semnificativ în ianuarie, cu mult peste media pieței din România. Astfel, la o scădere a pieței cu 10,5%, scăderea Dacia a fost de 32%. Una dintre cauzele paradoxale ale acestei scăderi  poate fi chiar anunțarea programului Rabla pentru luna martie. În total, înmatriculările de mașini noi în România au fost de 12.489 de unități la nivelul lunii ianuarie.

Întreaga piață românească de automobile  înregistrat o scădere drastică în luna ianuarie față de aceeași lună a anului trecut. Cauza probabilă a acestei scăderi a fost faptul că Ministerul Mediului a anunțat încă de la începutul anului că Programul Rabla va fi demarat în martie. În aceste condiții, mulți cumpărători au amânat achiziționarea unei mașini pentru a beneficia de subvențiile acordate de guvern.

Dacia este unul dintre beneficiarii principali ai Programului Rabla, astfel că această situație s-a reflectat cel mai dramatic în cifrele de vânzări ale producătorului român. Cu totul alta a fost situația în cazul importatorilor mari, care au operat discounturi generoase pentru eliminarea stocurilor pe care le aveau cu modele 2019. În aceste condiții, spre exemplu, Volkswagen și Hyundai au înregistrat creșteri ale înmatriculărilor cu 69%, respectiv 48%.

Clasamentul pe mărci autoturisme noi, ianuarie 2020, este condus de Dacia, cu 3.570 unităţi (cu o scădere de 32,22% faţă de ianuarie 2019), urmată de Volkswagen cu 1.341 unităţi (cu o creştere de 69,75% faţă de ianuarie 2019), Renault, cu 1.163 unităţi (cu o scădere de 5,52% faţă de ianuarie 2019), Skoda, cu 1.028 unităţi (cu o creştere de 9,83% faţă de ianuarie 2019) şi Hyundai, cu 884 unităţi (cu o creştere de 48,82% faţă de ianuarie 2019).

Înmatriculările de autoturisme Dacia au scăzut şi în Europa, în ianuarie, cu peste 31% faţă de ianuarie 2019, pe un fond general de reducere a înmatriculărilor. Asociaţia constructorilor de automobile spune că scăderea este urmarea schimbărilor sistemelor de taxare a vehiculelor în 2020 anunţate de anumite state din UE, fapt ce a dus la creşterile de înmatriculări din decembrie 2019, dar şi ieşirii Marii Britanii din UE, înmatriculările aferente acestui stat nemaifiind luate în considerare la totalul UE.

sursa:  ACAROM – Asociatia Constructorilor de Automobile din ROMANIA și DRPCIV

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide