Limitatoarele de viteză strică maşina?

Autor: Alexandru Banu 03 aug. 2017 Știri auto
Limitatoarele de viteză strică maşina?
Da, le urâm, lucru sigur şi în unanimitate. Ăştia care conducem. Ne dau un disconfort oribil plus senzaţia că la fiecare hop ţi-au mai sărit nişte bani pe suspensii. Dar hai să ne punem şi-n locul pietonului, care merge liniştit pe străduţe şi deodată apare unul cu 60 km/h. DIn acest motiv, în zonele pietonale şi cele care includ instituţii de învăţământ, au apărut aceste speedbumpere. Ca să încetineşti şi să-i dai pietonului o linişte relativă că ajunge întreg la adresă. Şi încă la noi e bine. În multe ţări sunt nişte protuberanţe din asfalt care-ţi fac jale pe dedesubt dacă te înfigi în ele. Găseşti şi la noi pe la mall-uri dacă vrei să încerci.
 
În Anglia, guvernul discută să scoată aceste cocoaşe pentru că aduc numai trafic şi poluare. Lucruri cu care organizaţiile pentru siguranţa pe drumuri nu sunt de acord. Decizia de eliminare e din planul pe mulţi ani de zile adoptat de către guvern, care se încheie apodictic în 2040 cu interzicerea diesel-urilor.
 
Living Streets, o organizaţie pentru siguranţa copiilor în trafic pune că eliminarea limitatoarelor de viteză e „prostească şi iresponsabilă” dacă nu apar imediat alte măsuri compensatorii în trafic. Mai mult, ei au zis la BBC şi că asta o să-i determine pe părinţi să-şi ducă la şcoală copiii cu maşina şi să-i lase direct în faţa şcolii, ceea ce ar însemna o aglomerare a traficului.
 
Cycling UK, o organizaţie nonguvernamentală susţine şi ea Living Streets.
 
National Institute for Health and Care Excellence (NICE) crede că eliminarea speedmbumper-elor, introducerea unor limite de viteze care să fie respectate şi rezolvarea segmentelor de drum în care se staţionează în trafic trebuie rezolvate toate împreună ca să nu afecteze nici siguranţa particpanţilor la trafic – şoferi şi deopotrivă pietoni  – nici mediul înconjurător prin supraemisiile de noxe.
 
Prin eliminare manevrelor de tip accelerare / frânare, poluarea ar scădea cu până la 64%. Problemele pe care le cauzează poluarea în toată Marea Britanie îi costă pe englezi 18.6 mld. lire sterline / an. 
 
Studiul dă şi o soluţie concretă şi anume limita de viteză de 30 km/h în aproape toate zonele cu şcoli şi licee sau cu trafic mare de pietoni.
 
Hugh Bladon, reprezentant al Alianţei Britanice a Şoferilor a spus că el salută ideea scoaterii speedbumper-elor pentru că scade consumul maşinii, implicit cel al emisiilor de noxe. 
 
Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide