Marcajul de pe anvelope despre care mulți șoferi nu știu. Ce înseamnă 91H?

Autor: Radu Țuțulan 23 nov. 2023 Știri auto

Mulți șoferi nu știu ce înseamnă 91H, marcaj care e prezent pe multe anvelope și transmite o informație foarte importantă celor care vor să-și schimbe cauciucurile.

Odată cu venirea sezonului rece, șoferii încep căutările pentru un set nou de anvelope. Mulți se orientează după preț și producător.

Dar sunt câteva informații foarte importante pe care ar trebui să le „citească” pe anvelope, înainte să le cumpere.

Ce este codul DOT?

Toți producătorii sunt obligați să ștanțeze pe lateralul cauciucurilor o serie de informații. Acestea îi ajută pe șoferi și comercianți să știe, de exemplu, care e dimensiunea anvelopei, dacă e de iarnă sau vară și când a fost ea fabricată.

Această ultimă informație e oferită tocmai de codul DOT, care e ștanțat pe interiorul sau exteriorul cauciucului.

În funcție de compania care îl produce, codul DOT poate conține doar cifre sau cifre și litere.

Cum se citește DOT-ul anvelopei?

Utilizarea acestui cod a fost standardizată de ministerul transporturilor din Statele Unite ale Americii. De aceea și denumirea  de DOT vine de la „Department of Transportation”.

Codurile care urmează după DOT sunt însă cele care contează cel mai mult și îți spun când a fost fabricat cauciucul. De exemplu, poți întâlni o anvelopă care are ștanțat DOT J3J9 (1001).

Pentru a citi corect codul DOT, trebuie să știi ce înseamnă aceste litere și cifre:

  • J3J9 – țara în care a fost fabricată anvelopa, producătorul și tipul de presă folosită
  • (1001) – data fabricației.

Codul de litere este unul destul de complex și greu de memorat, pentru că poate fi format chiar și din 8 simboluri. Dar, cel mai important este codul de 4 cifre, ștanțat în general în interiorul unui cerc.

Primele 2 cifre simbolizează săptămâna în care a fost fabricată anvelopa, iar ultimele 2 sunt anul. Deci, în cazul exemplului de mai sus, aceasta a fost produsă în săptămâna a 10-a din anul 2001.

Ce înseamnă 91H?

Un alt cod foarte important care e marcat pe anvelope e cel care indică sarcina și viteza.

Astfel, putem întâlni simbolul „91H”, care înseamnă că sarcina maximă a vehiculului e de 615 kilograme, iar viteza de cel mult 210 km/h.

Aceste simboluri pot diferi, în funcție de specificațiile producătorului, după cum se poate observa în cele două tabele de mai jos.

Tabelul indică sarcina maximă pe care o poate suporta anvelopa, conform specificațiilor producătorului

 

 

Tabelul indică viteza maximă la care poate rula o anvelopă, conform specificațiilor producătorului

Așadar, e important să acordați atenție și acestui simbol când cumpărați o anvelopă. Mai ales dacă aveți o mașină puternică sau cu un gabarit mai mare.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide