Ce înseamnă martorul de bord ”broască țestoasă” și care este motivul pentru care se aprinde

Autor: Marius Vișan 18 iul. 2021 Știri auto
Ce înseamnă martorul de bord ”broască țestoasă” și care este motivul pentru care se aprinde

Martorul de bord reprezentat sub forma unei broaște țestoase este specific mașinilor Volvo. Acesta apare în cazul unei erori temporare la grupul motopropulsor.

Mașina poate intra în modul ”Limp Home” (deplasare lentă), cu o putere scăzută a motorului pentru a evita deteriorarea grupului motopropulsor.

Martorul de bord Limp Mode poate apărea la orice mașină

”Limp Home” sau ”Limp Mode” este o funcție care semnifică faptul că autovehiculul circulă în regimul de siguranță al motorului. Este un mod de funcționare al autovehiculului care să îi permite șoferului să ajungă până acasă sau până la cel mai apropiat service auto.

Funcția este concepută pentru a vă informa că există probleme la mecanismele mașinii care ar putea fi dăunătoare și care trebuie remediate imediat.

”Limp Mode” este o caracteristică de securitate a mașinii care se activează atunci când motorul sau unitatea de control a transmisiei detectează o defecțiune. Odată ce aceasta detectează o problemă, ”Limp Mode” va face ca părțile mai puțin importante ale mașinii, precum aerul condiționat, să se oprească și viteza mașinii să fie redusă.

Care sunt cauzele care duc la activarea ”Limp Mode”

Acesta este declanșat de computerul mașinii, care primește semnale de la toate componentele mașinii.

Atunci când unul dintre semnale este anormal, mașina activează această funcție pentru a preveni daune suplimentare. Problemele sunt de obicei la senzori, la componente sau cabluri, probleme de transmisie, frâne și ambreiaj.

Ce să faceți când se aprinde martorul ”Limp Mode”?

Acesta este conceput pentru a vă oferi un mesaj destul de clar: ”Trageți pe dreapta pentru a nu deteriora mașina”. Într-o lume ideală, atunci când se activează, trebuie să vă opriți cât mai curând posibil. Este concepută pentru a proteja motorul și cel mai bun mod de a face acest lucru este să îl opriți.

Dar producătorii auto înțeleg că nu este întotdeauna posibil ca o mașină să se oprească în condiții de siguranță pentru trafic. Acest mod vă permite să ieșiți de pe autostradă în siguranță sau să ieșiți dintr-o zonă aglomerată.

Totodată, există și cazuri în care activarea acestei funcții nu permite plecarea de pe loc a mașinii.

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide