Mulți posesori de Dacia se întreabă ce semnifică martorul de bord ”zig-zag”

Autor: ProMotor 17 mart. 2021 Știri auto

Martorul de bord îndeplinește o funcție esențială, fiind interfața prin care mașina comunică celui de la volan diferite evenimente: o defecțiune, o potențială situație periculoasă sau activarea unei anumite funcții.

Unii șoferi care dețin o mașină Dacia s-au confruntat cu apariția martorului de bord ce poate fi descris ca un dreptunghi în interiorul căruia se află o linie frântă (zig-zag).

Este vorba de martorul luminos multifuncţional (roșu sau oranj) și poate indica o eroare la sistemul de injecție.

Ce reprezintă, de fapt, martorul de bord ”zig-zag” de pe mașinile Dacia?

Intră în GALERIE FOTO

Cel mai misterios martor de bord. Mulți posesori de Dacia Logan se întreabă ce semnifică martorul ”zig-zag”

Culoarea roșie însemnă oprirea

Dacă acest martor de bord este de culoare roșie înseamnă că oprirea mașinii este obligatorie. În mod normal el se aprinde la punerea contactului, apoi se stinge de îndată ce motorul este pornit. Se aprinde împreună cu alți martori luminoși și este însoțit de un semnal sonor. Pentru securitatea șoferului și a pasagerilor este necesară oprirea. Așadar, șoferii sunt sfătuiți să oprească motorul și să nu îl mai pornească. Apoi, șoferul trebuie să apeleze un reprezentant al mărcii Dacia pentru instrucțiuni.

Culoarea oranj permite deplasarea până la cel mai apropiat service

Martor luminos de alertă de culoare oranj se aprinde la punerea contactului, apoi se stinge de îndată ce motorul pornește. Și în cazul acestuia se poate aprinde împreună cu alți martori luminoși pe tabloul de bord. Necesită o vizită la un service al mărcii, conducând cu grijă. Nerespectarea pentru o lungă perioadă a acestei recomandări poate duce la deteriorarea motorului.

Martorii de bord îndeplinesc o funcție esențială

Când se aprinde un martor luminos prima ta reacție este să-l identifici și să te interesezi unde e problema. Cea mai bună modalitate de a afla ce semnifică martorul luminos care a apărut în bord este să verifici în manual mașinii.

Ca regulă generală, un martor de culoare roșie indică o problemă serioasă legată de siguranță, care necesită atenție imediată. În cazul unui martor de culoare portocalie, aprinderea acestuia indică o problemă ce poate fi remediată la prima intrare în service.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: forumduster.ro



Comentarii
Inchide