Regulile și indicatoarele rutiere se aplică în parcarea magazinului? Ce prevede Codul Rutier

Autor: Radu Țuțulan 12 feb. 2024 Știri auto

Pentru că parcările marilor magazine se află pe o proprietate privată, mulți șoferi se află într-o dilemă. Nu știu dacă sunt obligați să respecte regulile de circulație și indicatoarele rutiere sau acestea au doar caracter informativ.

Mall-urile, supermarket-urile și toate magazinele mari au parcări proprii. Acestea sunt amenajate pe proprietatea respectivului magazin și administrate în regim privat.

De aceea, mulți șoferi consideră că, fiind un domeniu privat, regulile de circulație care se aplică pe drumurile publice nu sunt obligatorii și în acest caz.

Regulile și indicatoarele rutiere din parcarea unui magazin sunt obligatorii?

Deși aceste parcări nu se află pe domeniul public, drumurile de acces sunt destinate circulației publice.

Ceea ce înseamnă, conform legii, că șoferii trebuie să respecte întocmai regulile de circulație, indiferent că e vorba de viteza de deplasare, sensurile de mers sau parcare.

Iar Poliția poate aplica sancțiuni și în aceste parcări așa cum o face pe drumurile publice.

În general, majoritatea amenzilor sunt aplicate pentru parcarea neregulamentară. Fie când un vehicul blochează drumul, fie când acesta e parcat neregulamentar pe un loc destinat persoanelor cu dizabilități.

2024: Amenda pentru parcarea pe locul destinat persoanelor cu dizabilități

Din anul 2020, amenzile au fost mărite pentru șoferii care ocupă neregulamentar un loc de parcare pentru persoane cu dizabilități.

Parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu dizabilități se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”, precizează Poliția Română pe pagina de Facebook a instituției.

Această amendă poate fi aplicată atât de către polițiștii de la Brigada Rutieră, cât și de Poliția Locală.

Amiabilă, dacă accidentul s-a produs în parcarea unui magazin?

În cazul unui accident în care au fost implicate doar două vehicule, soldat doar cu pagube materiale, poate fi încheiată o constatare amiabilă.

Aceasta se poate face și în cazul în care acest incident s-a produs în parcarea unui magazin. Important e ca șoferii să se înțeleagă asupra vinovăției și să descrie corect modul în care s-a produs accidentul.

Dar, în cazul în care au rezultat victime omenești, atunci trebuie chemată poliția la fața locului. Iar dacă în accident au fost implicate 3 sau mai multe vehicule, sau au fost produse daune unei terțe persoane, atunci accidentul trebuie raportat la poliție. Autoritățile vor stabili cine se face vinovat de producerea acestuia și vor aplica sancțiunile de rigoare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: unsplash.com, shutterstock.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide