Mii de mașini BMW, Mercedes și VW s-au făcut scrum. Valoarea totală este de 300 mil. EURO

Autor: Radu Țuțulan 04 aug. 2023 Știri auto

Mii de mașini BMW, Mercedes și VW, noi-nouțe, s-au făcut scrum în incendiul izbucnit pe nava Fremantle Highway, valoarea totală a vehiculelor fiind estimată la aproximativ 300 milioane euro.

Fremantle Highway, cargoul cu aproape 4.000 de mașini la bord, a luat foc în Marea Nordului pe 25 iulie. De atunci, pompierii au luptat zi și noapte să stingă flăcările și să salveze nava de la scufundare. Încă de la primele ore ale intervenției, autoritățile au anunțat că focul se extinde cu rapiditate din cauza încărcăturii extrem de inflamabile: 3.784 de autoturisme, dintre care aproape 500 erau vehicule electrice.

Ca prin miracol, însă, pompierii au reușit să stăvilească înaintarea flăcărilor. Mastodontul a fost apoi remorcat până în portul Eemshaven, unde va începe a doua etapă a salvării: debarcarea mașinilor.

Incendiu izbucnit din cauza unei mașini electrice?

Încă nu este cert, dar din primele informații vehiculate se pare că incendiul de pe Fremantle Highway ar fi izbucnit din cauza bateriei unei mașini electrice, care a luat foc. Este cunoscut că în astfel de situații e aproape imposibil să stingi focul, pentru că el se reaprinde aproape imediat, astfel că teoria e cât se poate de plauzibilă.

Din păcate, un membru al echipajului și-a pierdut viața în urma acestui incendiu, iar alți 22 au fost nevoiți să abandoneze nava, unii chiar au sărit în apele reci ale Mării Nordului, și au fost recuperați de echipele de salvare.

Mii de mașini BMW, Mercedes sau Rolls-Royce au ars

Încă nu există o cifră exactă oficială, dar jurnaliștii locali au aflat că la bordul Fremantle Highway erau autoturisme produse de Mercedes-Benz, Volkswagen și, potrivit Automobilwoche, ”un număr de patru cifre de mașini ale Grupului BMW”. Iar aici ar fi vorba de modele Mini și chiar un Rolls-Royce.

Dar, în mod miraculos se pare că aproximativ 800 de mașini au scăpat din infernul care a mistuit cargoul timp de aproape 10 zile.

”Am făcut o inspecție de la puntea 5, puntea rampei. A arătat că punțile 1, 2, 3 și 4 sunt în mare parte nedeteriorate. Dar, pe măsură ce urcăm, situația se înrăutățește. Puntea 8 este foarte grav avariată și parțial prăbușită. Asta arată cât de puternic a fost incendiul”, spune Peter Berdowski, CEO al companiei care deține Fremantle Highway, citat de autoweek.nl.

Valoarea mașinilor distruse: 300 milioane euro

Experții estimează că valoarea mașinilor distruse în incendiu s-ar putea ridica la aproximativ 300 de milioane de euro. Dar până când nu vor fi debarcate toate vehiculele, nu se va putea face o estimare exactă.

Grav avariat, cargoul urmează să fie remorcat într-o altă locație, după ce toate mașinile vor fi debarcate.

Ulterior, în funcție de cât de afectată a fost structura de acest incendiu, fie va fi dezmembrat, fie va fi reparat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Peter Dejong - AP / Autoweek


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide