Modificări ale Codului Rutier în 2024. Reguli noi și sancțiuni mai aspre pentru toți șoferii

Autor: Radu Țuțulan 26 nov. 2023 Știri auto

Mai multe legi care aduc modificări Codului Rutier ar urma să fie adoptate în 2024. Acestea impun reguli noi și sancțiuni mai aspre pentru toți șoferii.

Mai multe proiecte de modificare a Codului Rutier ar putea fi adoptate de Parlament în perioada următoare.

Aceste schimbări vor aduce sancțiuni mai aspre pentru toți șoferii care încalcă legea.

Permis suspendat 10 ani pentru șoferii drogați sau băuți

Senatul României analizează un proiect de lege care propune sancțiuni mult mai dure pentru șoferii drogați sau băuți.

Conform proiectului, cei care vor fi prinși la volan sub influența alcoolului, vor avea permisul suspendat 10 ani. Aceeași sancțiune este prevăzută și pentru cei care consumă droguri și conduc un autovehicul.

Dacă va fi adoptat de Senat, acesta va intra în dezbaterea Camerei Deputaților. Și va intra în vigoare doar dacă e promulgat de Președintele României.

Valabilitatea permisului de conducere va fi mărită

Senatorii PSD, PNL, UDMR și de la minorități au propus modificarea valabilității permiselor auto.

În cazul șoferilor tineri, valabilitatea carnetului ar urma să crească la 15 ani. Această modificare se va aplica pentru Categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE.

Cei care au trecut, însă, de vârsta de 70 de ani, vor avea permis doar pentru o perioadă de 5 ani, apoi vor fi obligați să-l reînnoiască.

Și acest demers legislativ se află în analiza parlamentarilor.

Mașinile cu ITP expirat vor fi radiate automat din circulație

Un alt proiect aflat care se discută în Parlamentul României și care ar putea modifica în 2024 Codul Rutier vizează proprietarii de mașini care nu-și refac Inspecția Tehnică Periodică (ITP).

Conform proiectului, dacă timp de 3 ani un vehicul nu a refăcut ITP, mașina va fi automat radiată din circulație.

Practic, toți posesorii de vehicule vor fi obligați să refacă periodic ITP-ul, chiar dacă nu folosesc mașina.

Desigur, fiind vorba de un proiect, și acesta are nevoie de acceptul Senatului și Camerei Deputaților. Și doar după ce va fi promulgat de șeful statului, modificarea va putea fi pusă în aplicare.

Plăcuțele de înmatriculare eliberate de primării nu vor mai avea litere

O schimbare certă pentru anul 2024 este cea a plăcuțelor de înmatriculare eliberate de primării.

Plăcuțele, de culoare galbenă, nu vor mai conține numele localității, ci doar o cifră sau un grup de cifre. Aceste numere corespund localității sau sectorului unde e înmatriculat vehiculul.

De exemplu, mopedele care vor fi înmatriculate în Sectorul 6 din București vor avea indicativul „16”. Iar cele din Sectorul 5 vor primi numărul „15”. Modificarea a fost deja publicată în septembrie, în Monitorul Oficial și nu mai are nevoie decât de normele de aplicare.

Dacă acestea vor fi emise de Ministerul de Interne în termenul legal, de 60 de zile, noile tipuri de plăcuțe ar putea fi emise chiar de la începutul anului 2024.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Politia Romana


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide