Moment istoric în Bulgaria! Cum arată cel mai lung tunel din țară, care face legătura cu Grecia | VIDEO

Autor: Radu Țuțulan 23 feb. 2024 Știri auto

La începutul săptămânii viitoare, va fi un moment istoric în Bulgaria. Va fi inaugurat cel mai lung tunel rutier construit în țara vecină, pe autostrada care face legătura cu Grecia.

Va fi un moment istoric pentru Bulgaria, luni, când se inaugurează tunelul „Jeleznița”, de pe autostrada Struma.

Acesta are o lungime de aproximativ 2 km și este cel mai lung tunel rutier construit până acum în țara vecină.

Cum arată cel mai lung tunel din Bulgaria

Odată cu tronsoanele dinainte și după acesta, se pun în exploatare și 5 km de autostradă, anunță Ministerul Dezvoltării Regionale de la Sofia, scrie G4media.ro.

Tunelul are două tuburi separate de trafic și numeroase sisteme de siguranță:

  • iluminat eficient energetic
  • ventilație
  • supraveghere video
  • alarmă de incendiu
  • sistem inteligent de management al traficului
  • cabine SOS de urgență
  • sistem electronic de control al accesului etc.

Autostrada face legătura între Bulgaria și Grecia. Până acum, șoferii erau obligați să iasă de pe acest drum de mare viteză și să ocolească zona muntoasă pe un drum cu o singură bandă de circulație pe sens. Dar, odată cu inaugurarea tunelului, nu va mai fi nevoie de acest ocol.

Ceea ce înseamnă că românii care vor merge, la vară, în Grecia cu mașina, vor parcurge mai repede acest drum.

Jeleznița este cel mai lung și modern tunel din Bulgaria

Între tuburi există patru conexiuni transversale pentru pietoni, precum și alte două pentru autoturisme. Cele pentru vehicule sunt destinate trecerii ambulanțelor, mașinilor de pompieri și altor vehicule de intervenție.

În cazul unui accident rutier sau dacă se închide unul dintre tuburi, acestea vor fi utilizate pentru evacuarea în siguranță a pasagerilor din mașini.

La portalul sudic al tunelului dinspre Simitli a mai fost construit un drum de acces, o platformă pentru elicoptere, două poduri peste râul Suha Reka și un zid de susținere.

Autostrada Struma este primul obiectiv de infrastructură pe care a fost construit un heliport. Acesta se află la aproximativ 410 m de portalul sudic al tunelului, pe direcția de la Blagoevgrad spre Kulata.

Pe acest heliport vor putea decolare și ateriza elicoptere medicale de până la 3.750 de tone. Greutatea maximă a unei ambulanțe aeriene medicale, inclusiv echipament, combustibil și echipaj, este de aproximativ 3.175 de tone.

Heliportul va putea fi folosit și de elicopterele instituțiilor statului – Forțele Aeriene pentru operațiuni de salvare în accidente grave sau cu multe victime, de către serviciul de salvamont și altele.

Tunelul a fost construit după o nouă metodă austriacă. Aproximativ un metru și jumătate s-a săpat pe zi pentru fiecare tub și imediat după aceea a fost construită prima căptușeală a tunelului cu elemente de armătură, beton pulverizat (torcretat) și îmbinări cu șuruburi.

Investiția are și o aură mistică, după ce patru icoane ale Sfântului Ivan Rilski au fost zidite în pereții tunelului pentru a proteja construcția.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Captura video Програма Транспорт / YouTube


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide