Ninge în mai multe județe din țară. Pot fi amendați șoferii care circulă, în martie, fără anvelope de iarnă?

Autor: Radu Țuțulan 21 mart. 2024 Știri auto
Ninge în mai multe județe din țară. Pot fi amendați șoferii care circulă, în martie, fără anvelope de iarnă?

Chiar dacă este primăvară, în mai multe județe din țară ninge, iar drumarii au scos utilajele pentru a împrăștia material antiderapant. În aceste condiții, pot fi amendați șoferii care circulă, în martie, fără anvelope de iarnă?

Un val de aer rece a produs precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în mai multe județe din centrul țării.

În zonele montane, sunt zone unde chiar s-a depus un strat de zăpadă de 1-3 cm. pe carosabil, iar drumarii împrăștie material antiderapant.

VIDEO

Pot fi amendați șoferii care circulă, în martie, fără anvelope de iarnă?

Până în anul 2011, șoferii erau obligați să circule cu anvelope de iarnă din luna noiembrie până la final de martie.

Dar legea a fost schimbată iar șoferii nu trebuie să mai țină cont de luna în care se află, ci de starea drumului.

Se interzice șoferilor să circule pe drumuri acoperite cu gheață, zăpadă sau polei în situația în care vehiculul nu e echipat cu anvelope de iarnă.

Așadar, doar cei care circulă în zonele unde ninge acum sau unde s-a format polei sunt obligați să aibă cauciucuri de iarnă.

Dacă șoseaua este uscată și nu e polei, atunci șoferii pot circula pe orice drum, indiferent de sezon, cu anvelope de vară.

Amendați, indiferent dacă au anvelope de iarnă sau vară

Șoferii care circulă pe drumurile publice trebuie să fie atenți și la un alt aspect. Cel al uzurii cauciucurilor.

Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, trebuie să îndeplinească cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, precizează Registrul Auto Român.

Altfel, atât cei care au cauciucuri de iarnă cât și cei cu anvelope de vară pot primi o amendă de până la 3.300 de lei, dacă acestea sunt prea uzate.

Aceeași sancțiune o primesc și șoferii care circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei având anvelope de vară.

Cum verifici nivelul de uzură al anvelopelor

Nivelul de uzură al anvelopelor poate fi determinat printr-o simplă verificare vizuală, fără aparate de specialitate.

Cel mai important indicator al uzurii unui pneu este banda de rulare a acestuia. Practic, singura parte a pneului care asigură aderența la șosea.

Înălțimea profilului determină starea de uzură a anvelopei. O înălțime mică pe timp de iarnă va reduce considerabil aderența și controlul asupra mașinii.

De regulă, banda de rulare a unei anvelope noi trebuie să aibă minimum 9-11 mm înălțime.

În interiorul acestor profile există mici linii de ghidaj. Acestea sunt trasate la anvelopele de iarnă la o înălțime de maximum 4 mm.

În momentul în care profilul s-a tocit și a ajuns la nivelul acestor linii de ghidaj, atunci anvelopa trebuie înlocuită.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide