Noua generație MINI Countryman va sosi în anul 2023 sub forma unui SUV compact

Autor: Mihai Morcovescu 20 feb. 2022 Știri auto

MINI Countryman, cel mai mare model din gama producătorului britanic de automobile deținut de BMW, va primi în 2023 o nouă generație. Viitorul model se va transforma într-un SUV de dimensiuni compacte și va primi atât versiuni plug-in hybrid, cât și una pur electrică.

Noul MINI Countryman va primi versiuni mild-hybrid și o variantă 100% electrică

Lansat în 2010, inovatorul model la acea vreme Countryman a fost primul din istoria MINI care depășea „granițele” hatchback-ului. De altfel, este al doilea cel mai bine vândut model din gamă, după clasica variantă cu trei și cu cinci uși.

Lucrurile nu se vor opri, însă, aici. Asta pentru că mașina va crește în dimensiuni, urmând să fie transformat într-un SUV compact. De fapt, viitoarea generație Countryman va fi cel mai mare MINI produs vreodată. Acesta se va baza pe conceptul Urbanaut(foto), pe care l-am admirat prima dată în 2020.

Spre deosebire de actualul model, care măsoară circa 4,3 metri, viitorul Countryman va crește în lungime cu vreo 20 de centimetri. Astfel, noua generație va rivaliza cu modele precum Audi Q3 sau Volvo XC40.

Noul MINI Countryman va evolua și din punct de vedere estetic. Mașina va afișa același limbaj de design pe care îl vom vedea pe noua generație a versiunii hatcback cu trei uși. Debutul acestui model este planificat pentru anul viitor. Astfel, grila frontală va fi revizuită, iar la spate vom regăsi stopuri trapezoidale.

Versiuni plug-in hybrid de până la 215 CP

Viitorul SUV compact Countryman va fi dezvoltat pe o variantă îmbunătățită a platformei FAAR, utilizată de modelul actual. Asta înseamnă că va primi sisteme de propulsie mild-hybrid de 48 de volți, iar ulterior va oferi și o versiune complet electrică pentru prima dată în istorie.

Gama de motoare pe benzină va fi deschisă de familiarul benzinar turbo de 1,5 litri și 134 CP. Acesta va sta, de altfel, la baza variantei micro-hibride de 48 de volți, care va echipa cel mai probabil modelul Countryman Cooper. Puterea combinată a ansamblului va fi de 170 CP și 280 Nm de cuplu.

De asemenea, va fi disponibilă și o versiune Cooper S. Este de așteptat ca sub capota acesteia să fie montat motorul turbo de 2,0 litri cu patru cilindri. Totodată, acest model va folosi și sistemul mild-hybrid de 48 de volți pentru un bagaj de putere mai mare, și anume 215 CP și 360 Nm de cuplu.

Varianta cu zero emisii a viitorului MINI Countryman ar urma să primească motoare electrice de 134 CP și de 255 CP. Este posibil să folosească chiar și o configurație cu două unități electrice pentru versiunea cu tracțiune integrală ALL4.

Platforma pe care o va utiliza Countryman va permite montarea unei baterii de cel puțin 60 kWh. Aceasta ar trebui să asigure o autonomie de până la 450 km.

Noua generație MINI Countryman nu va fi construită totîn Olanda ca actualul model, ci la uzina BMW din Leipzig.

Sursa: Autocar

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: MINI


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide