Numărul accidentelor grave a scăzut în pandemie, dar situația nu este una favorabilă

Autor: George Cristea 05 apr. 2021 Știri auto

Numărul accidentelor grave a scăzut în pandemie, dar situația nu este una favorabilă. Raportat la numărul de kilometri parcurși, statisticile indică de fapt o creștere îngrijorătoare.

Intră în Galeria FOTO

Informațiile furnizate de Poliția Română indică o reducere a numărului de accidente grave și al deceselor din accidente grave în cursul anului 2020, comparativ cu 2019. Imaginea nu este neapărat una roză, pentru că în aceeași perioadă românii au circulat mult mai puțin ca urmare a restricțiilor impuse în pandemie. Graficele indică  o creștere semnificativă a accidentelor grave și deceselor la revenirea din starea de urgență, în lunile mai-septembrie 2020. În această perioadă, cifrele sunt aproape duble față de un an normal.

„În anul 2020, la nivel național, s-au înregistrat 6.273 de accidente grave, soldate cu decesul a 1.646 de persoane și rănirea gravă a altor 5.484. Comparativ cu situația înregistrată în anul 2019, se constată scăderea tuturor indicatorilor dinamici de analiză, respectiv: -2.369 de accidente grave (-27,4%), -218 de persoane decedate (-11,7%) și -2.641 de persoane rănite grav (-32,5%)”, a precizat Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) pentru Profit.ro.

Numărul accidentelor grave a scăzut în pandemie. De ce nu este neapărat o veste bună?

Scăderea numărului de accidente și de victime subliniată de IGPR are loc în contextul în care numărul de kilometri parcurși de șoferi în România a scăzut semnificativ. Potrivit ministerului Finanțelor, valoarea accizelor plătite pentru combustibili a scăzut cu 12,6% în 2020, ceea ce reflectă o reducere a numărului de kilometri parcurși în această perioadă. Prin urmare, raportat la numărul de kilometri parcurși, numărul de accidente a înregistrat practic o creștere.

Graficele rezultate în urma prelucrării acestor informații indică o creștere abruptă a numărului de accidente grave la ieșirea din starea de urgență. Situația poate fi explicată parțial prin creșterea vitezelor de deplasare în condițiile în care șoselele au fost mai libere. De asemenea, revenirea la volan a fost pentru mulți români o provocare, în special pentru că nervii au fost întinși la maximum în pandemie, iar deprinderile au avut de suferit în carantină.

Așa cum remarcam anterior, chiar dacă numărul de accidente a înregistrat o reducere, numărul victimelor a rămas aproximativ constant. Practic, gravitatea accidentelor a crescut, rezultând mai multe decese dintr-un număr mai mic de accidente. O altă statistică interesantă arată că un sfert dintre accidentele rutiere se petrec în primele trei minute ale unei călătorii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide