Pietonul român este sfânt!? Cum traversezi corect pe trecere – VIDEO

Autor: Radu Țuțulan 15 feb. 2024 Știri auto

George Grigorescu, una dintre figurile emblematice ale lumii automobilismului românesc a povestit la „Podcast cu Prioritate” cum pietonii încalcă deseori legea. Acesta a explicat cum trebuie să traversezi corect pe trecere.

În 2023, majoritatea accidentelor rutiere grave din România s-au produs din vina pietonilor.

O statistică a Poliției Române arată că în primele 9 luni ale anului trecut, dintr-un total de aproximativ 3.000 de accidente rutiere, peste 500 s-au produs din vina pietonilor.

Invitat la „Podcast cu Prioritate”, George Grigorescu a explicat de ce se produc atât de multe accidente din vina pietonilor.

Pietonul român este sfânt!?

Cu o carieră impresionantă, ce se întinde pe aproape patru decenii, George Grigorescu a devenit cunoscut în primul rând ca pilot de raliuri al Uzinei Dacia. Performanțele sale l-au propulsat în postura de pilot oficial Renault Sport, unde a continuat să cucerească numeroase premii naționale.

Cu titlul de Maestru al Sportului în Automobilism, George Grigorescu nu s-a oprit doar la performanțele individuale. A devenit profesor de pilotaj sportiv și copilotaj, iar expertiza sa în conducere defensivă l-a transformat într-un apreciat trainer în acest domeniu.

La noi, pietonul este sfânt. Chiar dacă își pune căștile în urechi, gluga, umbrela pe cap, el are prioritate, chiar dacă vine camionul de 30 de tone”, a spus specialistul în conducere preventivă.

Practic, acesta e motivul pentru care sunt atât de mulți pietoni accidentați.

Foarte mulți nu se asigură înainte de a traversa și consideră că e de datoria șoferilor să îi vadă și să îi ocolească.

Cum traversezi corect pe trecerea de pietoni?

Expertul în conducere preventivă a explicat cum trebuie să traversezi corect, pentru a evita să fii lovit de o mașină.

Nu cu gluga pe cap, nu cu căștile în urechi, nu cu ochii în telefon, pe ideea că le-a spus lor mama, tata sau bunica că au prioritate. Acesta e primul lucru pe care îl spun copiilor, că trebuie să se oprească. Nu venim în fugă, nu ne aruncăm, nu venim cu patinele cu rotile, cu bicicleta, cu trotineta direct să ne aruncăm pe trecerea de pietoni. Pentru că șoferul, chiar dacă ne vede, mașina nu se poate opri la timp”, a spus George Grigorescu.

Conform legii, pietonii sunt obligați să se angajeze în traversare doar după ce s-au asigurat în prealabil.

VIDEO

Emisiunea integrală se poate vedea în link-ul de mai jos

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide