Planul APIA: Sute de mii de mașini electrice și limitarea importurilor second hand

Autor: George Cristea 10 iul. 2020 Știri auto
Planul APIA: Sute de mii de mașini electrice și limitarea importurilor second hand

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) a propus un plan de măsuri pentru stimularea industriei auto locale și limitarea emisiilor de bioxid de carbon. Printre măsurile propuse de APIA se numără comercializarea a sute de mii de mașini electrice, dar și limitarea importurilor de mașini second hand.

APIA propune un plan cu zece măsuri pentru stimularea mediului de afaceri din industria auto, dar și pentru reducerea emisiilor poluante. Acesta are în prim plan promovarea mobilității electrice, prin acordarea de stimulante, dar și construirea unei vaste rețele de stații de încărcare. Potrivit Hotnews, planul APIA se întinde până în 2030, cu o etapă intermediară în 2025 pentru reevaluarea situației și ajustare măsurilor.

APIA își dorește sute de mii de mașini electrice pe străzi

Potrivit APIA, este necesar ca până în 2030 să avem pe străzi în România 300.000 de mașini electrice. Cel puțin 50.000 de mașini electrice ar trebui să circule deja până în 2025. De asemenea, este necesară construirea a 30.000 de puncte de încărcare publice (5.000 până în 2025). În afară de acestea, este necesar să avem un număr semnificativ de stații de încărcare casnice și de reședință.

Pentru îndeplinirea obiectivelor, mai este necesară îmbunătățirea situației transportului în comun prin dublarea parcului de autobuze. Acesta ar trebui să fie în totalitate format din vehicule electrice până în 2030. De asemenea, se dorește casarea a circa 5 milioane de mașini cu vechime mai mare de 11 ani până în 2030, dintre care un milion până în 2025.

APIA mai propune pregătirea din timp a cadrului normativ aplicabil Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, astfel încât operatorii din piață sa aibă elementele necesare pregătirii anului 2021. În mod interesant, APIA mai propune realizarea unui parteneriat public – privat pentru descentralizarea înmatriculării către dealerii de automobile, precum și digitalizarea procedurii de înmatriculare, în acord cu practica europeană din alte țări. Interesant, pentru că Ministrul de Interne a anunțat chiar astăzi simplificarea procedurilor de înmatriculare în sensul propus de APIA.

În cazul importurilor de mașini second hand, APIA dorește fiscalizarea comerțului cu autovehicule rulate, cu aplicare de la 1 ianuarie 2021. Acest lucru ar aduce beneficii pentru bugetul de stat de aproximativ 700 de milioane de euro pe an.

Pentru reducerea emisiilor poluante, APIA mai propune crearea unui cadru legislativ general care să permită municipalităților să creeze zone cu emisii scăzute (așa cum s-a încercat în București), dar și modificarea impozitului anual pentru mașini care să reflecte nivelul de poluare al acestora.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide