„Ploaia sângerie”, un coșmar pentru șoferi. Cât costă să speli praful saharian de pe mașină

Autor: Radu Țuțulan 25 apr. 2024 Știri auto

O „ploaie sângerie” a căzut zilele acestea peste mai multe orașe din România, acoperind străzi și mașini de-o potrivă. Iată cât costă să speli praful saharian de pe mașină.

Oamenii și-au găsit mașinile pline de praf de culoare portocalie. Acesta a fost purtat de curenții de aer la altitudini foarte înalte.

Iar când ploile au început să cadă deasupra României, au colectat particulele de praf și le-au adus la sol. Astfel, fenomenul supranumit și „ploaie sângerie” a făcut ca mașinile și străzile să fie năclăite într-un praf saharian.

„Ploaia sângerie”, un coșmar pentru șoferi

Praful saharian e un coșmar pentru șoferi, dar o veste bună pentru cei care dețin o spălătorie auto.

În Iași, cozile la spălătorii au început să apară de la prima oră a dimineții.

La noi este deschis non-stop, fiind vorba despre spălătorii de tip self wash. Dimineață când m-am trezit și am văzut cum arată mașinile, mi-am dat seama că trebuie să merg rapid la cele două locații pe care le avem în Iași, pentru a lăsa detergenți și alte produse necesare. Cam de la ora 7.00 a început toată această nebunie, la 7.30 deja era coadă în ambele locații. Practic, vorbim despre un flux mare de clienți, care doresc să își spele mașinile. Este ca la vulcanizări, atunci când cade prima zăpadă”, a declarat, pentru „Adevărul”, proprietarul unei spălătorii auto de tip self wash din Iași.

Cât costă să speli praful saharian de pe mașină

Proprietarii spălătoriilor auto au declarat că, la un moment dat, au rămas fără rezerve și că au fost nevoiți să reaprovizioneze rapid.

Cu toate acestea, recunosc faptul că este o zi foarte profitabilă pentru o astfel de afacere.

Este o zi profitabilă, deci nu putem să ne plângem, chiar dacă am rămas fără rezerve. Am reușit să aprovizionăm rapid, iar clienții nu au fost afectați. Până la ora 14.00 cred că au trecut pe la boxele noastre, într-o singură locație, peste 300-400 de clienți”, a mai spus proprietarul spălătoriei din Iași.

Prețurile pentru aceste servicii nu s-au modificat. Și pentru că e vorba efectiv de praf depus pe mașină, e suficient chiar și un jet de apă curată pentru a-l îndepărta.

În general, un ciclu de spălare la self-wash de 3-4 minute costă aproximativ 5 lei. Iar la o spălătorie auto clasică, doar 0exteriorul costă de la 10-20 de lei în sus, ceea ce include spumă, spălare, clătire și ștergere/uscare.

Este periculos praful saharian pentru mașini?

Acest fenomen poate afecta autoturismele în trei moduri, explică specialiștii.

În primul rând, nisipul saharian odată depus pe mașină poate păta vopseaua, dacă nu e îndepărtat o lungă perioadă.

Dacă e vorba de o cantitate mare de pulberi, atunci acest praf poate intra inclusiv în motorul mașinii.

Dacă e un fenomen de scurtă durată, nu reprezintă niciun pericol. Dar, dacă durează mai multe zile și este o cantitate mare de pulberi, atunci poate intra în zona motorului. Practic, e ca și când am circula cu mașina prin deșert. De aceea, indicat este să spălăm mașina când vedem că s-a depus acest praf. Iar dacă e un fenomen extrem și conducem efectiv cu mașina prin praful saharian, atunci ar fi bine să înlocuim filtrele de aer, ulei, combustibil și polen după trecerea valului”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.

Dar, în general, aceste fenomene nu creează decât disconfort șoferilor, nu și probleme mașinilor. Singurul inconvenient fiind aspectul mașinii, care e acoperită de un strat consistent de praf.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide