Poliția Rutieră a sancționat, în ultimul an, 7 șoferi orbi. Câți „nevăzători” din Olt au carnet de conducere

Autor: Radu Țuțulan 05 nov. 2023 Știri auto

Prefectura județului Olt a sesizat organele legii după ce a constatat că 7 șoferi orbi, așa cum figurează în evidențele autorităților, au fost amendați de polițiștii de la rutieră pentru abateri la regimul circulației. Câți alți „nevăzători” mai au carnet de conducere valabil în județul Olt?

În mod normal, dacă un șofer are deficiențe grave de vedere, nu mai poate conduce. Dar, o situație neobișnuită a fost descoperită de Prefectura Olt.

În ultimul an, Poliția Rutieră a amendat 7 șoferi care, în acte, figurau cu handicap de vedere major. Cu alte cuvinte, erau orbi.

Poliția Rutieră a amendat 7 șoferi orbi

Prefectul județului Olt a declarat, pentru ProMotor, că în ultimul an, Poliția Rutieră a amendat 7 șoferi orbi. Aceștia au comis diverse abateri în trafic, fiind la volanul unui autovehicul.

Am aflat, cu surprindere, că în ultimul an, 7 șoferi care figurează în baza de date a primăriei ca fiind nevăzători, au fost sancționați contravențional de Poliția Rutieră pentru diverse abateri în trafic. Aceștia primesc indemnizație de handicap vizual major, dar au în continuare permis de conducere. Și circulă nestingheriți pe drumurile publice”, a declarat pentru ProMotor, prefectul de Olt, Mario De Mezzo.

Prefectura Olt a cerut Direcției de Asistență Socială (DGASPC) efectuarea unei anchete în acest caz. Și a transmis, totodată, o solicitare către IPJ Olt. Instituția cere verificarea tuturor șoferilor care figurează în baza de date a DGASPC cu afecțiuni oftalmologice grave.

Ce abateri au comis cei 7 „nevăzători”

Conform datelor transmise prefecturii Olt, cei 7 șoferi „nevăzători” au depășit limita de viteză, au parcat neregulamentar sau nu au purtat centura de siguranță.

Am aflat de la Inspectoratul de Poliție că unul a fost amendat pentru oprire neregulamentară. Altul, pentru că nu purta centura de siguranță, avea înmatricularea suspendată, a depășit limita de viteză și nici nu avea triunghi reflectorizant. Iar ceilalți pentru nepurtarea centurii de siguranță, lipsă documente, depășirea limitei de viteză sau defecțiuni la sistemul de iluminare al mașinii”, a mai declarat prefectul de Olt.

În cazul celor care au depășit viteza, unii ar putea glumi și spune că nu au văzut indicatoarele rutiere.

Câți „nevăzători” au carnet de conducere valabil în județul Olt

În baza de date a DGASPC Olt sunt 78 de persoane cu handicap vizual de grad 1 sau 2 (grave și accentuate), care dețin permis de conducere. Acest lucru a fost confirmat de Serviciului Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule. Inspectoratul de Poliție Județean ne-a informat că va derula verificări suplimentare în perioada imediat următoare”, a mai declarat Mario De Mezzo.

Principala suspiciune este că cele 7 persoane „nevăzătoare” au obținut în mod ilegal încadrarea în gradul de handicap. În caz contrar, înseamnă că au urcat la volan în mod ilegal, având grave probleme de vedere. Ceea ce i-a pus în pericol atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic.

Aceeași suspiciune planează asupra tuturor celor 78 de „nevăzători”, care au în continuare permis de conducere.

Șoferii cu probleme de vedere nu au dreptul să conducă

Conform legii, toți șoferii sunt obligați să demonstreze, înainte de a-și lua carentul de conducere sau de a-l reînnoi, că nu au probleme de vedere.

Persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecție, de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi. În plus, câmpul vizual orizontal trebuie să fie de cel puțin 120 de grade, extensia trebuie să fie de cel puțin 50 de grade la stânga și la dreapta și de 20 de grade ascendent și descendent. Nu trebuie să existe deficiențe pe o rază de 20 de grade față de axul central”, se precizează în normele minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Iar atunci când se detectează sau se declară o afecțiune oculară evolutivă, se pot emite sau reînnoi permise de conducere, cu condiția ca solicitantul să efectueze unele examene periodice în cadrul unei unități de asistență medicală autorizate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide