Prețul astronomic la care a ajuns un loc de parcare în Sectorul 3! Unii cumpără mașini de banii ăștia

Autor: Cristian Agatie 20 aug. 2021 Știri auto

Prețul unui loc de parcare în sectorul 3 este unul astronomic, având în vedere că doritorii trebuie să liciteze pentru obținerea acestuia. La o licitație recentă, un loc în zona Dristor a fost adjudecat la un preț cu care mulți își cumpără mașina de familie de pe piața second hand.

Intră în galeria FOTO

Criza locurilor de parcare afectează toți șoferii din București. Totuși, cei din sectorul 3 sunt oarecum privilegiați, după ce primăria a amenajat numeroase parcări, adesea tăind din spațiul verde pentru aceasta. Cu tot acestea, tot sectorul 3 este scena unor excese incredibile, în urma licitațiilor de atribuire a unui loc de parcare de reședință.

Recent, un loc de parcare în zona Dristor a fost adjudecat la licitație pentru suma de 12.300 de lei (echivalent cu circa 2.500 de euro). Suma este uriașă, fiind apropiată de chiria plătită într-un an pe o garsonieră într-o zonă periferică a Capitalei. Multe bucureșteni își cumpără mașini second hand din această zonă de preț, iar în cazul locului de parcare vorbim de taxa anuală, nu de prețul de vânzare.

Desigur, nu toate locurile de parcare din sectorul 3 sunt obținute în urma unei licitații, ci doar cele care sunt „vânate” de mai mulți locuitori din zonă. Pentru locul de parcare de mai sus, patru vecini au licitat până au dus prețul în zone stratosferice. Câștigătorul licitației nu are posibilitatea să se retragă, pentru că suma licitată devine creanță certă, iar neplata acesteia duce la executarea silită.

Nu este singurul loc de parcare adjudecat pentru o sumă astronomică în sectorul 3. Potrivit Digi24.ro, în zona Dristor, ultima licitație a făcut ca taxa anuală pentru patru locuri de parcare licitate să însumeze peste 35.000 de lei. Cel mai ieftin dintre ele îl va costa pe „chiriaș” 3.900 de lei pe an. Cu mult mai mult decât noile tarife de parcare votate în București și aplicabile de anul viitor, care sunt între 300 și 600 de lei pe an.

Prețul astronomic la care a ajuns un loc de parcare în Sectorul 3! Cetățenii sunt revoltați

Alte două locuri de parcare au fost adjudecat pentru 12.000 de lei pe an, respectiv 7.100 de lei pe an. Sun sume imense, care i-au surprins pe ceilalți participanți la licitație. Mulți dintre ei au abandonat cursa cu mult mai devreme – pur și simplu nu își permit să plătească atât de mult pentru un loc de parcare.

„Prețul de pornire a fost de 80 de lei. Și a ajuns la sumele acelea exorbitante. Eu nu mi-aș fi permis și nu văd rostul să muncesc o lună de zile pentru un loc de parcare, sau mai mult de o lună de zile. O doamnă, cea cu 12 mii de lei, spunea că vrea de 12 ani să pună mâna pe un loc de parcare și nu reușește, altcineva spune că parchează mașina la două stații de tramvai că nu găsește loc”, a declarat Mihai Căpraru, unul dintre participanții la licitație, pentru Digi24.ro.

În sectorul 3, atribuirea locurilor de parcare se face pe baza cererilor cetățenilor. În cazul în care mai mulți depun cerere pentru același loc de parcare, se organizează o licitație, iar cel mai darnic câștigă. Asta chiar dacă pentru un alt loc de parcare din apropiere nu a fost depusă nicio cerere. Procedura este explicată amănunțit pe pagina de Facebook a Primăriei Sectorului 3.

Totuși, Bucureștiul nu este nici pe departe în topul locurilor de parcare scumpe. În Hong Kong, un șofer a cumpărat un loc de parcare (deci nu va plăti chirie și va putea să-l vândă, ulterior) pentru fabuloasa sumă de 10 milioane de dolari HK. Nu sunt dolari adevărați, dar nici echivalentul de 1 milion de euro nu este o sumă derizorie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide