Prețul carburanților îi determină pe șoferii români să treacă la GPL

Autor: Promotor 25 iul. 2022 Știri auto

Prețul ridicat al combustibilului îi determină pe români să găsească alternative mai ieftine pentru a se deplasa cu mașina. Odată cu majorarea prețurilor la pompă pentru motorină și benzină i-a făcut pe români să treacă la instalațiile GPL.

Chiar dacă sistemele nu sunt ieftine, investiția într-o instalație GPL poate fi amortizată după aproximativ 10.000 de kilometri. Și asta datorită prețului la GPL. Este cu până la 50% mai mic decât cel al benzinei sau al motorinei.

Proprietarul unui atelier autorizat în care se montează instalații GPL spune că numărul celor care au ales ca variantă alternativă montarea instalațiilor de gaz petrolier lichefiat (GPL) pe mașină a crescut cu aproximativ 40-50%.

“Numărul clienților noștri a crescut constant. De exemplu, la acest moment avem programări pentru următoarele 3 luni de zile și zilnic vin clienți care vor să se programeze. Dacă este să fac o medie, solicitările au crescut cu 40-50%”, a declarat proprietarul atelierului de montaj pentru Jurnaldevrancea.ro. 

„Odată montat, sistemul poate crește consumul cu aproximativ un litru la suta de kilometri. Însă economia se reflectă în diferența de preț dintre benzină și GPL. Acum, benzina are un preț mediu de 9 lei pe litru, iar prețul unui litru de gaz este la jumătate”, declară proprietarul service-ului.

Montarea unei instalații GPL costă între 2.500 și 4.500 de lei

Cei care aleg ca alternativă GPL-ul trebuie să știe că pentru montarea unei astfel de instalații trebuie să scoată din buzunar între 2.500 și 4.500 de lei, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului.

Lucrarea propriu-zisă poate fi făcută într-o singură zi, iar investiția poate fi amortizată după ce mașina parcurge 10.000 de kilometri.

Odată montate pe autovehicule, instalațiile GPL trebuie să fie trecute și în Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV). Acest lucru se face doar în reprezentanțele Registrului Auto Român.

GPL sau gazul petrolier lichefiat este un produs de rafinărie care conține butan și propan. Acest tip de carburant este mai puțin poluant față de benzină. Datele statistice indică faptul că, gazul petrolier lichefiat elimină cu 75% mai puțin monoxid de carbon și cu 40% mai puțin monoxid de azot față de arderea benzinei.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide