Prima poză color cu o maşină. Tehnologia de developare şi colorizare patentată de fraţii Lumiere, părinţii cinematografiei

Autor: Alexandru Banu 24 aug. 2017 Știri auto

O să trecem la subiect ca să nu pierdem vremea. Istoria nu are nevoie de introduceri istovitoare pentru noi şi plictisitoare pentru voi. Fotografia asta a fost făcută în 1906 şi se numeşte “În timpul cursei”. Fetiţa din imagine este într-un Renault din 1902. Am fi putut să vă spunem din titlu că e prima fotografie color în care apare o maşină. Pe cât de importantă e acest moment în istoria maşinilor, pe atât de necesară a fost în istoria fotografiei.

Prima tehnicăpractică … metodă comercială pentru fotografiile color s-a numit Autochrome Lumiere (patentată de fraţii-părinţi ai cinematografiei). Fraţii Lumiere sunt cei care după ce au inventat cinemtaografia, nu i-au dat prea multe şanse, considerând-o o artă efemeră. După ce s-au lăsat de cinematografia alb-negru, s-au apucat să inventeze un sistem comercial pentru procesarea color. Aşa au ajuns la o placă de developare cu fulgi de cartofi vopsiţi roşu-verde-albastru (spectrul RGB – red / green / blue). Era principiul premergător tehnicilor pe care le folosim şi azi. De fapt, baza RGB – cele trei culori din care se compun cele 16 milioane pe care le are un gadget cu display color.

Procesul a fost patentat în 1903 şi tehnica s-a folosit din 1907 până în 1930.

Acum, în povestea primei poze color în care apare o maşină, vedeţi o fetiţă într-un Renault din 1902, cum spuneam la început. Fetiţa este Suzanne Lumiere, fiica lui Louis. Iar maşina, cu 8 cai putere, este tot a lui. Point & shoot!

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide