Prins de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda în această situație?

Autor: Radu Țuțulan 11 apr. 2024 Știri auto
Prins de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda în această situație?

Există situații în care poliția poate surprinde cu aparatul radar un vehicul care a depășit limita de viteză, dar șoferul nu poate fi identificat. Ce se întâmplă în această situație și cine plătește amenda?

Codul Rutier din România stabilește care este viteza maximă pe fiecare categorie de drum și prevede sancțiuni pentru șoferii care depășesc limita impusă.

Aceste abateri pot fi stabilite constatate și sancționate pe loc, sau amenda poate fi trimisă prin poștă. Dar ce se întâmplă dacă o mașină a fost înregistrată de radar, însă șoferul nu a putut fi identificat?

Prins de radar, însă șoferul nu poate fi identificat

Nu este obligatoriu ca depășirea vitezei maxime legale să fie constatată și sancționată pe loc de un polițist. Șoferii care au încălcat legea pot primi amenda și prin poștă.

Proprietarul mașinii va primi acasă o scrisoare din partea autorităților în care îi e solicitat să declare cine conducea vehiculul în data și la ora la care a fost înregistrată depășirea de viteză.

După primirea înștiințării, proprietarul vehiculului are 5 zile la dispoziție să anunțe cine se afla la volanul mașinii.

În cazul în care proprietarul nu transmite identitatea șoferului sau oferă date eronate, riscă între 9 și 20 de puncte de amendă. Iar în cazul firmelor, sancțiunea poate ajunge la 100 de puncte de amendă.

Astfel, proprietarii mașinilor care nu declară poliției datele de identificare a șoferilor care comit abateri rutiere, riscă amenzi de până la 3.300 de lei. Iar companiile pot fi sancționate cu până la 16.500 de lei.

Cine plătește amenda de viteză, proprietarul sau șoferul mașinii?

Odată ce Poliția Rutieră a stabilit identitatea persoanei care a condus mașina, pe numele respectivului șofer va fi emisă amenda aferentă abaterii comise.

Totodată, autoritățile vor face o serie de verificări în baza de date. Astfel, dacă se constată, de exemplu, că respectivul șofer avea permisul suspendat, atunci se va deschide și un dosar penal pentru conducere fără a avea acest drept. În plus, va fi tras la răspundere și proprietarul care i-a încredințat autovehiculul.

Amenda de viteză și celelalte sancțiuni, dacă e cazul, vor fi transmise prin poștă la adresa șoferului.

Termenul în care este transmisă această sancțiune e de 6 luni de la înregistrarea abaterii.

În cât timp se prescrie amenda pentru depășirea vitezei

Conform legii, în cazul în care o amendă de circulație nu este plătită, aceasta se va regăsi în datoria fiscală a șoferului. Ceea ce înseamnă că atunci când va plăti impozitul pe casă, teren sau mașină, va fi obligat să achite și aceste amenzi.

Iar când un contribuabil nu își achită dările către stat, atunci autoritățile pot declanșa procedurile de executare silită.

Însă, dacă în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept nu se începe procesul de recuperare a creanțelor, statul pierde dreptul de a recupera datoria. Deci, șoferul nu va fi obligat la plata amenzii de circulație.

Practic, singura situație în care o amendă de circulație se prescrie este atunci când procesul de executare silită în vederea recuperării valorii aferente amenzii nu este început în termenul stabilit de lege.

Cât este amenda pentru depășirea vitezei înregistrată de radar

Punctele de amendă auto sunt împărțite în 5 clase de sancțiuni:

  • clasa I de sancțiuni:            2 – 3 puncte de amendă;
  • clasa a II-a de sancțiuni:    4 – 5 puncte de amendă;
  • clasa a III-a de sancțiuni:  6 – 8 puncte de amendă;
  • clasa a IV-a de sancțiuni :  9 – 20 puncte de amendă;
  • clasa a V-a de sancțiuni:   21 – 100 puncte-amendă (doar în cazul persoanelor juridice).

Punctul de amendă se calculează în funcție de salariul minim brut pe economie și reprezintă 5% din valoarea acestuia.

Astfel, în condițiile în care salariul minim în 2024 este de 3.300 de lei, valoarea punctului de amendă este de 165 de lei.

Cât este amenda de viteză în 2024

Amenda de viteză în 2024 este mai mare decât în anii anteriori. Până la finalul anului 2023, punctul de amendă era de 145 de lei. Dar, odată cu majorarea acestuia, și sancțiunile rutiere au crescut.

Astfel, amenda de viteză în 2024 este de:

  • 330 lei – 495 lei: depășire a limitei cu cel mult 20 km/h;
  • 660 lei – 825 lei: depășire a limitei cu 21-30 km/h;
  • 990 lei – 1.320 lei: depășire a limitei cu 31-40 km/h;
  • 1.485 lei – 3.300 lei: depășire a limitei cu peste 41 km/h.

Așadar, cea mai mică amendă pe care o poate primi un șofer pentru depășirea vitezei legale este de 330 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide