Redobândire permis suspendat pentru cumul de puncte. Ce acte trebuie să prezinți Poliției

Autor: Radu Țuțulan 15 apr. 2024 Știri auto
Redobândire permis suspendat pentru cumul de puncte. Ce acte trebuie să prezinți Poliției

Procedura de redobândire permis, care a fost suspendat pentru cumul de puncte, este una destul de simplă. Iată ce acte sunt necesare și unde trebuie acestea depuse.

Sunt situații în care permisul auto se suspendă pe loc, în momentul în care Poliția constată comiterea unei abateri grave.

De exemplu, șoferii prinși la volan sub influența alcoolului rămân 3 luni fără permis, dacă fapta nu se încadrează la infracțiune.

Dar, pot fi situații în care conducătorii auto comit abateri mai puțin grave, sancționate doar cu amendă și puncte de penalizare. Dacă, însă, acumulează mai multe puncte de penalizare, le va fi suspendat permisul de conducere.

Perioadele de suspendare a permisului auto

Legea prevede mai multe perioade distincte pentru care permisul de conducere se poate suspenda.

În funcție de abaterea săvârșită, permisului de conducere poate fi suspendat între 30 de zile și 120 de zile.

Dacă șoferul a comis mai multe abateri care impun suspendarea dreptului de a conduce, aceste perioade se însumează. De exemplu, un șofer care a circulat cu viteză, fiind sub influența alcoolului, poate rămâne pieton 210 zile.

Suspendarea permisului pentru 30 de zile

Printre abaterile pentru care se suspendă permisul pe o perioadă de 30 de zile se numără:

  • acumularea a 15 puncte de penalizare în decursul a 6 luni;
  • nerespectarea regulilor privind depășirea;
  • nerespectarea indicațiile agentului de circulație;
  • neacordarea de prioritate pentru pietonii aflați pe trecerea de pietoni sau pentru vehiculele care au acest drept.

Așadar, în momentul în care un șofer acumulează, în decursul a 6 luni, 15 puncte de penalizare, va avea permisul suspendat automat.

Perioada de suspendare se va calcula din ziua în care a predat permisul auto. Iar dacă a primit o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație, atunci reținerea permisului se va calcula de la data când expiră această dovadă sau când ea e predată.

Redobândire permis suspendat pentru cumul de puncte

Procedura de redobândire a permisului de conducere suspendat și de reducere a perioadei de suspendare a permisului este prevăzută în Articolul 219 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002.

Perioada după care se poate solicita începerea procedurilor de redobândire a permisul de conducere variază. Aceasta este influențată de o serie de factori legați, în cea mai mare parte, de abaterea comisă.

Permisul de conducere suspendat se poate restitui:

  • la expirarea termenului pentru care este suspendat permisul. În această categorie intră șoferii:
    • al căror permis a fost reținut pentru o perioadă de 30 de zile
    • care au săvârșit abateri ce nu permit susținerea unui test teoretic pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului
    • care nu fac demersurile legale pentru a putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare.
  • în urma susținerii unui test teoretic, la expirarea termenului de suspendare. În această categorie se află șoferii al căror permis a fost suspendat pentru:
    • conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, atunci când fapta este încadrată drept infracțiune
    • comiterea unui accident soldat cu pagube materiale, în urma căruia s-a constatat că șoferul consumase băuturi alcoolice
    • trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când barierele sunt în curs de coborâre sau când semnalele acustice și vizuale sunt pornite
    • acumularea a 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data la care permisul de conducere a fost suspendat.

Astfel, permisul reținut pentru cumul de puncte poate fi redobândit doar la expirarea termenului de suspendare. În acest caz nu există o variantă de reducere a perioadei de suspendare.

Acte necesare pentru redobândirea permisului

Șoferii al căror permis de conducere a fost suspendat pentru o perioadă de 60 sau 90 de zile, pot obține, în urma susținerii unui examen teoretic, reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile.

De această reducere pot beneficia doar conducătorii care dețin permis de conducere de mai mult de un an și care nu au beneficiat de această metodă de reducere în ultimii 3 ani.

Pentru redobândirea permisului suspendat trebuie depuse următoarele acte la sediul Inspectoratului de Poliție care a dispus suspendarea:

  • copia cărții de identitate;
  • dovada de achitare a amenzii primite;
  • copie după dovada de conducere, față/verso;
  • cerere-tip, în care se solicită reducerea perioadei de suspendare (dacă e cazul).

După expirarea celor 30 de zile, permisul va putea fi ridicat, în baza dovezii de conducere și a cărții de identitate.

Dacă acel conducător auto va comite alte abateri care duc la reținerea permisului, în următoarele două luni de la data restituirii sale, perioada de suspendare va fi majorată cu 30 de zile, indiferent de abaterea comisă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide