Renault dezvoltă o nouă arhitectură software. Grupul francez vrea să concureze direct cu Tesla

Autor: Bogdan Bârliga 25 apr. 2023 Știri auto

Planuri ambițioase la Renault: grupul francez lucrează la o nouă arhitectură software pentru mașinile electrice și vrea să devină în cel mai scurt timp posibil un concurent redutabil pentru Tesla. Această sarcină dificilă revine diviziei Ampere și primul model produs pe noua arhitectură va fi prezentat în anul 2026.

Pentru a reuși acest lucru francezii colaborează de ceva timp cu Google şi Qualcomm, iar principalul obiectiv îl reprezintă reducerea numărului de procesoare folosite pentru un vehicul cu sistem de propulsie electric. Renault a anunțat din luna februarie că pe platforma CMF-B vor fi produse mai multe modele electrificate, iar în 2026 vom vedea primul vehicul cu tehnologia Software-Defined Vehicle.

Noua platformă CMF-B EV pe care va fi produs viitorul model electric Renault 5 ar putea integra și o primă versiune a acestei arhitecturi software dezvoltată de grupul francez. Dar cu siguranță noul model FlexEVan anunțat pentru 2026 va utiliza noile invovații tehnice și acest model va fi produs și sub brandul Nissan.

Renault vrea să concureze cu Tesla

Tesla a redus considerabil prețurile pentru gama sa de vehicule electrice și producătorii auto din Europa încep să contabilizeze efectele. CEO-ul Renault, Luca de Meo, a declarat recent că Tesla rămâne „o provocate pe termen scurt”, dar a precizat că producătorul auto francez nu se va angaja într-un război al preţurilor pe segmentul vehiculelor electrice, se arată într-un material publicat de Reuters. În Franța spre exemplu preţul de bază pentru Tesla Model 3 începe acum de la acelaşi nivel cu cel al modelului electric Renault Megane E-Tech.

Pe de altă parte divizia specializată în vehicule electrice lansată recent de Renault a început să dezvolte o nouă arhitectură software pentru viitoarele modele. Ampere colaborează cu Google Alphabet Inc și Qualcomm Inc pentru reducerea numărului de componente necesare pentru o mașină electrică. Produsul final va avea doar 20 de procesoare la bord pentru conducerea maşinii, în loc de o sută în prezent.

„Este similar cu Tesla, în 2026 ei vor avea aceeaşi abordare, vor avea aceeaşi abordare a arhitecturii vehiculelor electrice. În 2026, vom fi la nivelul Tesla în domeniul vehiculelor definite de software”, a explicat Frédéric Vincent, şeful diviziei digitale a Renault citat de Reuters.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: Renault


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide