Rivian a prezentat două noi modele electrice ce vor ajunge la vânzare și în Europa

Autor: Ionuț Vîlciu 08 mart. 2024 Știri auto

Rivian a dezvăluit noi modele complet electrice. Pe lângă modelul R2, pe care deja îl așteptam, companie ne surprinde cu un hot hatch electric.

Rivian încă este un producător tânăr, care se află în plină creștere. Dacă până acum vindea o camioneta electrică R1T și SUV-ul derivat din aceasta, R1T, în America de Nord, compania vrea să pătrundă în Europa cu un model mai mic și mai accesibil.

Rivian a prezentat noua sa platformă tehnică pe care vor fi construite noile R3 și R2. Mai multe, va exista și R3X, o versiune performantă a modelului compact, care va folosi 3 motoare electrice.

R2 și R3 vor fi construite pe o platformă complet nouă pentru vehicule de dimensiuni medii. Această platformă consolidează și elimină piesele de care nu este nevoie datorită unor decizii de design, inclusiv utilizării de piese turnate sub presiune, a unei baterii structurale în care partea superioară a pachetului servește și ca podea și a sistemelor de închidere care reduc drastic complexitatea.

Rivian R2 va fi vândut și în Europa

Noul Rivian R2 este noul SUV de clasă medie al companiei americane. Designul exterior este foarte asemănător cu cel al fratelui mai mare R1T, având aceeași bandă LED ce tronează în partea frontală și proporții pătrățoase ale caroserie, fapt ce îi conferă un aspect robust.

Noul Rivian R2 va ajunge la vânzare în 2026 și va fi disponibil cu unul, două sau trei motoare electrice. Configurația cu un singur motor va propulsa roțile din spate, în timp ce tracțiunea integrală va fi disponibilă cu celelalte două configurații. Toate trei pot parcurge peste 550 km cu o singură încărcare, iar cea mai puternică versiune poate atinge 100 km/h în mai puțin de 3,2 secunde.

În interiorul noului SUV regăsim un afișaj cu ecran dublu, iar toate scaunele se pot plia complet. De asemenea, R2 are si două torpedouri, astfel că se va dovedi o mașină destul de versatilă, în special pentru cei ce merg adesea la camping. Deocamdată știm că noul R2 va avea un preț de pornire de 45.000 de dolari în SUA și că în Europa va ajunge în 2027.

Rivian R3 ar putea fi viitorul hot hatch-urilor

Noul R3 este o surpriză plăcută. Cu toate că are elemente de SUV, noul model aduce mai mult cu un hatchback al anilor ’80, având un desing angular și proporții compacte.

Tehnic, R3 ia rețeta folosită pentru SUV-ul R2 și o micșorează, fiind un model chiar mai compact. De fapt, R3 are un ampatament cu 10 cm mai scurt decât R2 și, la fel ca SUV-ul mai mare, va fi disponibil cu unul, două sau chiar trei motoare electrice. Va exista și o versiune sportivă numită R3X. Ne aduce aminte de o mașină de raliu prin aspectul agresiv de care dispune, dar are și un tren de rulare pe măsură, cu 3 motoare electrice, roți mai mari și garda la sol ușor înălțată.

La fel ca R2, R3 va folosi același tren de rulare și va avea specificații similare, astfel că ne putem aștepta la autonomii de peste 550 km, asemenea lui R2, dar și la timpi de accelerați rapizi. De asemenea, versiunea R3X ar trebui să fie și mai rapidă decât ceea ce se anunță pentru modelele standard.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Rivian


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide