Sacrilegiu? Se vinde un Mercedes cu motor de BMW

Autor: ProMotor 16 mart. 2020 Știri auto

Un exemplar unic de Mercedes cu motor de BMW este de vânzare la o licitație a casei RM Sotheby’s. Este una dintre minunile industriei de tuning auto, un adevărat proiect Frankenstein, care reunește tot ce e mai bun din patru lumi diferite: Mercedes, BMW, Hartge și Carlsson.

Intră în Galeria FOTO

Mașina a fost construită de frații Hartge, renumiți pentru mașinile lor de tip „Frankenstein” realizate pe baza modelelor BMW de serie. Tunerul german Hartge, înființat în 1971, și-a câștigat repede renumele datorită proiectelor grandioase și atenției pentru detalii. Costurile nu contau, iar asta a dat naștere unora dintre cele mai spectaculoase realizări ale industriei de tuning. Hartge a obținut, în 1985, statutul de producător de mașini în Germania, putând emite propriile numere de șasiu (VIN). În 2019, compania a intrat în lichidare și a fost radiată din registrul firmelor.

Chiar dacă pare un W124 obișnuit, acest Mercedes cu motor de BMW scos la licitație este unic, iar o parte din unicitate este dată și de faptul că nu are la bază un BMW, ci un Mercedes 300E. Puterea motorului original era de 180 CP, dar frații Hartge nu au fost mulțumiți cu această valoare. Aceștia au înlocuit motorul și transmisia, pentru propulsor optând pentru o unitate BMW M88. Este același motor care a dat viață lui BMW M1 și Seriei 6 (generația E24). De la E24 a fost luată și transmisia manuală.

Motorul BMW a beneficiat de un tratament clasic de tuning, cu o creștere a cilindreei de la 3453 cmc la 3535 cmc, montarea unor pistoane mai ușoare și creșterea raportului de compresie. Rezultatul? Puterea a crescut de la 277 CP la 330 CP, iar frații Hartge au putut să-și boteze creația „Hartge F1”.

În privința aspectului exterior, Hartge a fost modest. În afara roților, toate celelalte componente par de serie. Mașina are o gardă la sol mai joasă, însă, datorită suspensiei Bilstein. Roțile sunt produse de Carlsson, o alegere ciudată. Trebuie spus însă că ambii tuneri își aveau sediul în același oraș, Merzig (între timp Hartge a închis porțile), iar fondatorii Carlsson sunt Rolf și Andreas Hartge.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide