Samsung a anunțat o baterie solidă revoluționară

Autor: George Cristea 13 mart. 2020 Știri auto

Samsung a anunțat o baterie solidă revoluționară, care poate fi folosită pentru mașinile electrice. Conceptul acesteia a fost trimis spre evaluare uneia dintre cele mai reputate publicații științifice, Nature Energy.

Intră în Galeria FOTO

Spre deosebire de bateriile Litiu-Ion clasice, care folosesc un electrolit lichid, noua tehnologie Samsung pentru baterii folosește electroliții solizi. Încercări în acest sens s-au mai făcut de-a lungul vremii, dar cercetătorii s-au lovit de mai multe probleme ale bateriilor solide (Solid-State Battery).

Bateriile solide au o densitate energetică mai mare decât a bateriilor Li-Ion cu electrolit lichid, tradiționale. Din păcate, anodul din Litiu folosit în bateriile solid-state dezvoltă dendriți, ceea ce reduce dramatic durata de viață și siguranța bateriilor. Pentru a preveni această problemă, echipele de cercetători de la Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) și Samsung R&D Institute Japan (SRJ) au propus folosirea unui strat realizat dintr-un compozit Argint-Carbon (Ag-C) pentru anod.

Folosirea anodului Argint-Carbon a permis creșterea siguranței, densității energetice și durabilității bateriilor solid-state. Cu o grosime de numai 5 microni, anodul argin-carbon le-a permis cercetătorilor să obțină o densitate energetică de circa 900 Wh/litru. Asta înseamnă o dublare a capacității bateriilor, sau o reducere cu 50% a volumului acestora comparativ cu bateriile Li-Ion tradiționale.

„Produsul acestui studiu poate reprezenta un început pentru o tehnologie mai sigură și baterii de înaltă performanță. Vom continua să dezvoltăm și să rafinăm toate materialele bateriilor și să producem tehnologii pentru a contribui la inovațiile bateriilor pentru mașini electrice”, a declarat Dongmin Im, unul dintre liderii proiectului, din partea SAIT.

Samsung spune că noua sa baterie solidă ar permite mașinilor electrice să ruleze până la 800 de kilometri cu un plin de baterie și să reziste la peste 1.000 de cicluri de încărcare. Dacă aceste performanțe vor fi păstrate și în cazul bateriilor comerciale, nu ne îndoim că Samsung va înregistra un succes important în piața bateriilor pentru mașini electrice.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide