Depășirile periculoase și condusul pe contrasens vor fi considerate infracțiuni rutiere

Autor: Bogdan Bârliga 03 mart. 2023 Știri auto

În fiecare zi sunt publicate pe rețelele sociale foarte multe clipuri video în care vedem diverse situații surprinse în trafic. De cele mai multe ori este vorba despre depășiri la limită și mai ales în România sunt surprinși tot mai mulți șoferi care circulă pe contrasens.

Din aceste motive Comisia Europeană și-a propus să modifice legislația rutieră și oficialii europeni vor să treacă o serie de încălcări ale legii în sfera infracțiunilor rutiere și aceste noi reglementări vor fi mai ușor de aplicat în toate țările membre. Normele actuale ale UE privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier au contribuit la asigurarea faptului că persoanele nerezidente care săvârșesc contravenții rutiere nu rămân anonime. Cu toate acestea, în 2019, aproximativ 40 % din infracțiunile transfrontaliere au rămas nepedepsite, fie pentru că autorul infracțiunii nu a fost identificat, fie pentru că plata nu a fost executată.

Propunerile urmăresc să abordeze acest aspect permițând autorităților de aplicare a legii să aibă acces la registrele naționale ale permiselor de conducere. Comisia propune, de asemenea, consolidarea rolului punctelor de contact naționale consacrate, astfel încât acestea să poată coopera mai bine cu autoritățile de aplicare a legii implicate în cercetarea infracțiunilor. Acest lucru va aborda deficiențele actuale în ceea ce privește cooperarea dintre statele membre în ceea ce privește cercetarea infracțiunilor.

Depășirile periculoase și condusul pe contrasens – de la contravenție la dosar penal

Legea actuală acoperă unele dintre cele mai frecvente și mai flagrante infracțiuni, cum ar fi excesul de viteză și conducerea sub influența alcoolului. Comisia Europeană propune extinderea domeniului de aplicare al infracțiunilor rutiere pentru mai multe categorii. Acestea sunt: nerespectarea unei distanțe suficiente în raport cu vehiculul din față, depășirea periculoasă, parcarea periculoasă, traversarea uneia sau mai multor linii albe continue, conducerea pe sens interzis, nerespectarea normelor privind utilizarea coridoarelor de urgență și utilizarea unui vehicul supraîncărcat. Spre exemplu la acest moment în România un șofer surprins pe contrasens rămâne fără permis 120 de zile și primește o amendă de 1.350 de lei, iar dacă propunerile CE vor fi aplicate noua legislație prevede încadrarea faptei la capitolul infracțiuni și deschiderea unui dosar penal.

Pe de altă parte Comisia Europeană mai propune și decăderea din drepturi a conducătorilor auto cu efect la nivelul tuturor țărilor membre UE. „Pentru a preveni impunitatea în rândul persoanelor care săvârșesc infracțiuni rutiere, se va institui un nou sistem, care va permite o interdicție de a conduce autovehicule la nivelul UE atunci când un stat membru decide să decadă din drepturi un conducător auto din cauza unei infracțiuni comise pe teritoriul său” se arată într-un comunicat oficial emis de CE.

Propunerea se referă la infracțiuni rutiere grave, cum ar fi excesul de viteză, conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor și cauzarea de decese sau vătămări corporale grave ca urmare a oricărei încălcări a normelor de circulație.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide