Semafor verde intermitent la dreapta. Poți folosi această bandă pentru a merge înainte?

Autor: Radu Țuțulan 24 dec. 2023 Știri auto
Semafor verde intermitent la dreapta. Poți folosi această bandă pentru a merge înainte?

Semaforul verde intermitent are rolul de a permite șoferilor care vor să vireze la dreapta să pătrundă în intersecție chiar dacă semaforul principal indică roșu. Dar, au dreptul șoferii să folosească această bandă atunci când vor să meargă înainte?

Aceste semafoare intermitente, adiacente celor principale, au fost concepute pentru a fluidiza circulația. Ele sunt montate, în general, în intersecțiile mari și în zonele aglomerate.

De obicei, semaforul intermitent este, de fapt, o săgeată de culoare verde, orientată spre dreapta. Când semaforul indică roșu pentru direcția înainte, această săgeată începe să se aprindă intermitent.

Ce faci când întâlnești un semafor verde intermitent la dreapta?

În principiu, regula semaforului verde intermitent la dreapta este simplă. Ai voie să intri în intersecție, dacă virezi la dreapta, după ce acorzi prioritate pietonilor și celorlalte vehicule.

Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”, se precizează în Art. 59 (4) din legea circulației.

Dar, în practică, sunt destul de mulți șoferi care se încurcă în aceste situații. Fie nu acordă prioritate pietonilor, fie celorlalți șoferi. Fie blochează banda de viraj la dreapta, ei mergând înainte.

Poți folosi banda pentru viraj la dreapta dacă mergi înainte?

În general, în cazul semaforului verde intermitent la dreapta putem întâlni două situații.

Prima situație este cea în care drumul are două benzi, una pentru viraj la dreapta și una pentru mers înainte. În astfel de cazuri, marcajul rutier indică, de cele mai multe ori, direcțiile de mers obligatorii.

Astfel, dacă banda semaforului intermitent e marcată cu simbolul de săgeată la dreapta, înseamnă că doar cei care fac acest viraj au dreptul să circule pe ea. Iar cei care o folosesc pentru a „păcăli” traficul și a ajunge mai repede în intersecție, urmând să-și continue drumul înainte, încalcă legea.

Dar, mai este și a doua situație, în care banda nu e deloc marcată sau are săgeată înainte și la dreapta. Ceea ce înseamnă că toți șoferii o pot folosi, indiferent de direcția în care merg.

La fel este și în cazul drumurilor cu o singură bandă pe sens. Cei care merg înainte nu au cum să se dea din calea celor care merg la dreapta.

În concluzie, banda dedicată semaforului intermitent la dreapta poate fi folosită și de cei care merg înainte, dar numai în cazul în care marcajul rutier permite acest lucru.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide