Semnele luminoase din bord. Avertizări care indică posibile defecte grave la maşină

Autor: Adrian Somai 05 iul. 2023 Știri auto

Martorii de bord au o importanță aparte, ei putând semnaliza anumite defecțiuni sau erori apărute la unele sisteme. Unele probleme tehnice semnalizate prin intermediul acestor semnale luminoase de pe bord pot necesita atenția ta imediată. Mai mult decât atât, unele dintre ele îți pot atrage atenția că este nevoie să ajungi cu mașina într-un service autorizat cât mai repede cu putință.

Mai întăi de toate, trebuie să știi că există o clasificare a martorilor de bord în funcție de culoare. Astfel, există trei categorii principale de martori luminoși prezenți pe bordul unei mașini: de culoare roșie, de culoare portocalie/galbenă și de culoare albastră sau verde.

Martorii de bord de culoare roșie indică o problemă serioasă ce ține de siguranța mașinii, motiv pentru care este indicată o vizită de urgență într-un service auto. Martorii de culoare portocalie sau galbenă te avertizează cu privire la faptul că trebuie să înlocuiești o piesă. În cele din urmă, martorii de culoare verde sau albastră au rol de indicatori.

Cei mai importanți martori de bord

Probleme cu servodirecția – Martorul cu numărul 25 din fotografia de mai sus se aprinde atunci când nu există un nivel optim al lichidului de servodirecție. Nu numai atât însă, acesta se poate aprinde și atunci când există o problemă cu direcția mașinii, caz în care trebuie să ajungi de urgență cu mașina într-un service.

Presiunea uleiului în motor – Martorul cu numărul 60 va rămâne aprins după pornirea motorului atunci când nivelul de ulei este foarte scăzut sau atunci când pompa de ulei este defectă. O presiune scăzută a uleiului îți poate aduce pe cap o blocare a motorului, ceea ce cu siguranță nu îți dorești.

Check Engine – Este martorul cu numărul 62 și este unul dintre cele mai importante semnale luminoase pe care trebuie să le iei în seamă. Poate semnaliza o problemă la sonda lambda, însă nu numai atât. Astfel, te poate avertiza cu privire la o problemă la sistemul electric, la sistemul de frânare, la senzorii motorului sau ai evacuării, la admisie sau la cutia de viteze. În acest caz, o vizită în service este mai mult decât recomandată!

Sistemul de frânare – Martorul cu numărul 23 îți indică o problemă în legătură cu sistemul de frânare al mașinii tale. Spre exemplu, ar putea însemna că nivelul lichidului de frână este prea scăzut sau că nu există presiune în circuitele sistemului de frânare. Este o problemă cât se poate de serioasă, care te poate pune în pericol atât pe tine, cât și pe ceilalți pietoni și participanți la trafic.

Presiunea în anvelope – Semnalul luminos cu numărul 5 îți indică faptul că presiunea unei anvelope sau a mai multor anvelope a scăzut. De asemenea, acest martor se poate aprinde în cazul unei benzi de rulare foarte uzate la una dintre roți, ceea ce se poate dovedi periculos atunci când conduci. Cel mai bine este să mergi la o vulcanizare pentru a verifica dacă totul este în regulă!

Temperatura motorului – Aprinderea martorului cu numărul 48 îți poate indica supraîncălzirea motorului mașinii pe care o conduci. Cel mai probabil, nivelul lichidului de răcire a scăzut prea mult, ceea ce înseamnă că trebuie să oprești mașina și motorul. Verifică nivelul de antigel și completează până la un nivel optim!

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide