Senatul României a adoptat noua lege: Semafoare la toate trecerile de pietoni!

Autor: Radu Țuțulan 05 mart. 2024 Știri auto
Senatul României a adoptat noua lege: Semafoare la toate trecerile de pietoni!

Legislația rutieră s-ar putea modifica din nou în perioada următoare. Senatul României a adoptat un proiect de lege prin care obligă autoritățile să monteze semafoare la toate trecerile de pietoni aflate pe drumurile cu cel puțin două benzi de circulație pe fiecare sens.

Pentru a reduce pericolul producerii de accidente rutiere, mai mulți senatori au propus o serie de obligații pentru autoritățile locale și naționale.

Mai exact, administratorului drumului va fi obligat să monteze semafoare la toate trecerile de pietoni aflate pe un drum cu două sau mai multe benzi de circulație pe fiecare sens de mers.

În plus, în anumite zone trebuie să monteze și limitatoare de viteză.

Semafoare la toate trecerile de pietoni aflate pe un drum cu două benzi pe sens

Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Senat și transmisă pentru dezbatere Camerei deputaților.

Conform noilor prevederi, administratorul drumului este obligat:

  • pe drumurile sau străzile cu minimum două benzi de circulaţie pe sens, la trecerile de pietoni să monteze semafoare şi să realizeze refugii ori spaţii interzise circulaţiei vehiculelor;
  • în apropierea unităţilor de învăţământ, unităţilor sanitare sau de asistenţă sociomedicală, a pieţelor, târgurilor, precum şi în zonele cu risc sporit de accidente, prin grija autorităţilor locale sau a administratorul drumului, după caz, să monteze parapete de protecţie şi să realizeze amenajări rutiere pentru reducerea vitezei de deplasare a vehiculelor.

Mai multe ore de instruire la școala de șoferi

Proiectul de act normativ propune și o creştere cu 50% a numărului de ore de instruire practică a viitorilor șoferi.

Astfel, dacă în prezent cursanții sunt obligați să facă 30 de ore de conducere practică, în viitor ar putea avea nevoie de minimum 45 de ore.

În plus, examenul pentru obţinerea permisului auto ar putea fi dat în fața unui examinator privat.

Examinarea pentru obținerea permisului de conducere se poate realiza și de către examinatori persoane fizice atestate de către autoritatea competentă, potrivit normelor de aplicare a prezentei legi. Desemnarea examinatorului […] se realizează prin tragere la sorţi”, se precizează în proiectul de lege adoptat de Senat.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat și în Camera Deputaților, va fi transmis apoi către Președintele României pentru promulgare. Iar după publicarea în Monitorul Oficial, autoritățile vor avea la dispoziție 90 de zile pentru aplicarea noilor prevederi.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide