Șoferii, amendați cu 3.300 de lei chiar dacă și-au montat anvelope de iarnă. Care este motivul?

Autor: Radu Țuțulan 19 dec. 2023 Știri auto

Șoferii pot fi amendați cu până la 3.300 de lei, chiar dacă au mașina echipată cu anvelope de iarnă. Autoritățile aplică aceste sancțiuni celor care nu țin seama de un detaliu esențial.

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când circulăm pe un drum acoperit de zăpadă, gheață sau polei. Iar cei care nu respectă această lege, riscă amenzi de până la 3.300 de lei.

Dar șoferii nu ar trebui să se gândească doar la aspectul legal, ci mai ales la siguranță. Pentru că rolul cauciucurilor de iarnă este acela de a asigura o aderență optimă pe drumuri alunecoase.

Amendați cu 3.300 de lei, chiar dacă au anvelope de iarnă

Șoferii pot fi sancționați și în cazul în care au anvelope de iarnă. Pentru că legea stabilește o serie de reguli clare în ceea ce privește tipul de cauciucuri și gradul de uzură.

Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, precizează Registrul Auto Român.

De asemenea, e important de știut că nu există o dată limita pentru echiparea mașinii de iarnă. Dar, conducătorii auto trebuie să țină cont de vremea de afară.

Altfel, cei care nu au astfel de anvelope pe drumurile cu zăpadă, riscă o amendă de până la 3.300 de lei. Aceeași sancțiune o riscă și șoferii care au cauciucuri de iarnă uzate.

Cum verifici nivelul de uzură al anvelopelor de iarnă

Nivelul de uzură al anvelopelor poate fi determinat printr-o simplă verificare vizuală, fără aparate de specialitate.

Cel mai important indicator al uzurii unui pneu este banda de rulare a acestuia. Practic, singura parte a pneului care asigură aderența la șosea.

Înălțimea profilului determină starea de uzură a anvelopei. O înălțime mică pe timp de iarnă va reduce considerabil aderența și controlul asupra mașinii.

De regulă, banda de rulare a unei anvelope noi trebuie să aibă minimum 9-11 mm înălțime.

În interiorul acestor profile există mici linii de ghidaj. Acestea sunt trasate la anvelopele de iarnă la o înălțime de maximum 4 mm.

În momentul în care profilul s-a tocit și a ajuns la nivelul acestor linii de ghidaj, atunci anvelopa trebuie înlocuită.

Amendă, dacă circuli cu anvelope uzate

Șoferii care circulă cu anvelope uzate, riscă între 9 și 20 de puncte de amendă.

Și cum punctul de amendă în 2024 a crescut la 165 de lei, înseamnă că vor avea de plătit între 1.485 și 3.300 de lei.

În plus, va fi reținut și certificatul de înmatriculare a mașinii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide