Taxi-robot, incendiat de o mulțime furioasă în San Francisco. De ce a fost atacată mașina fără șofer?

Autor: Radu Țuțulan 26 feb. 2024 Știri auto
Taxi-robot, incendiat de o mulțime furioasă în San Francisco. De ce a fost atacată mașina fără șofer?

Un taxi-robot a fost incendiat de o mulțime furioasă în San Francisco. Mașina fără șofer, care era operată de Waymo și care nu avea niciun pasager în interior, a fost blocată de oameni pe o stradă și apoi incendiată.

Un protest izbucnit în San Francisco, în Statele Unite ale Americii, la începutul lunii februarie, a luat o turnură violentă.

Mulțimea furioasă s-a îndreptat împotriva unui taxi-robot. Mașina fără șofer care circula pe străzile orașului a fost înconjurată de oameni, care, i-au spart geamurile, au pus artificii în interior și i-a dat foc.

Din fericire, nici pasageri nu erau în vehicul atunci când a fost atacat.

De ce a fost atacat un taxi-robot în San Francisco

Vehiculul, în care nu se afla niciun pasager în acel moment, era deținut și operat de Waymo – unitatea de conducere autonomă a companiei mamă a Google, Alphabet – și era unul dintre primele taxiuri complet autonome din lume.

Unii cred că a fost, de asemenea, un simbol al resentimentelor tot mai mari împotriva AI și a Big Tech, scrie The Independent, citat de G4media.ro.

Acesta a fost cel mai recent incident dintr-o serie de atacuri asupra vehiculelor fără șofer în oraș, care a început vara trecută când un grup de activiști a dezactivat taxiuri-robot, prin plasarea unor conuri de trafic pe capota acestora.

Frustrările împotriva acestei tehnologii provin de la o gamă largă de locuitori din San Francisc: de la oficialii orașului care se plâng că acestea obstrucționează vehiculele de urgență până la sindicatele taximetriștilor care spun că vor costa locurile de muncă ale șoferilor umani.

Mașinile fără șofer pun în pericol viața oamenilor?

Sunt mulți oameni care se tem că mașinile fără șofer pun în pericol viața oamenilor.

Scriitoarea Rebecca Solnit, care locuiește în San Francisco, descrie comportamentul lor ca fiind „neregulat, imprevizibil și tulburător” pentru ceilalți participanți la trafic.

De asemenea, încă nu am văzut un răspuns bun la întrebarea de ce avem nevoie de ele”, a scris ea pe Twitter/X în urma incendierii.

Furia oamenilor care au incendiat taxiul-robot este posibil să fi fost declanșată de un incident petrecut cu o săptămână mai înainte. Un alt vehicul fără șofer, operat de Waymo, a accidentat un biciclist în San Francisco.

Mașinile fără șofer, implicate în numeroase incidente rutiere

Anul trecut au avut loc peste 130 de incidente, unele soldate cu răniți – și chiar cu moartea unui câine. Două dintre aceste incidente din 2023 au determinat prima rechemare în service a flotei de taxi-robot a Waymo.

Într-o secvență bizară de evenimente în decembrie anul trecut, două taxiuri autonome Waymo separate s-au ciocnit cu același camion la câteva minute distanță unul de celălalt în Phoenix, Arizona (SUA).

Waymo a dat vina pe un „scenariu rar” cauzat de unghiul camionului pe șosea, care a făcut ca mașinile fără șofer să „prezică incorect mișcarea viitoare” a vehiculului.

Această rechemare voluntară reflectă cât de serios ne luăm responsabilitatea de a ne desfășura în siguranță tehnologia și de a comunica transparent cu publicul”, a declarat Mauricio Pena, directorul de siguranță al Waymo, într-un comunicat.

Taxiurile care se conduc singure sunt în prezent unul dintre singurele exemple de mașini alimentate de AI care pătrund cu adevărat în forța de muncă, oferind o priză unică pentru ca oamenii să își descarce frustrările.

Martorii oculari ai ultimului incident au declarat că atacul părea să înceapă spontan, însă modul în care oamenii s-au alăturat a sugerat și alte nemulțumiri.

Anchetatorii încearcă încă să determine ce a determinat atacul, care a fost cel mai distructiv atac asupra unei mașini fără șofer din SUA de până acum, deși se răspândesc deja temeri că ar putea fi începutul unei situații mai grave.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide