VIDEO | Un nou concept de închiriere auto: Mașina fără șofer care vine „singură” acolo unde o chemi

Autor: Radu Țuțulan 21 ian. 2024 Știri auto

Startup-ul german Vay a lansat noul său concept de închiriere de mașini. Clienții pot solicita să primească o mașină fără șofer care vine „singură” la adresa indicată de utilizator.

Compania Vay a implementat un sistem prin care mașinile de ride-sharing pot fi conduse de la distanță.

Serviciul este disponibil în prezent doar în jurul Universității din Las Vegas, Nevada, și în Districtul Artistic al orașului.

Mașina fără șofer care vine „singură” acolo unde o chemi

Startup-ul german promovează un concept bazat pe controlarea de la distanță a mașinilor de către un angajat al companiei. Ceea ce e menit să crească semnificativ nivelul de siguranță și încredere în utilizarea acestor vehicule.

Directorul executiv al companiei, Thomas von der Ohe, a declarat pentru Reuters, citat de biziday.ro, că flota de vehicule a Vay ar trebui să aibă câteva zeci de vehicule.

Până în prezent, Vay a strâns aproximativ 110 milioane de dolari de la investitori. Printre aceștia se numără companiile Kinnevik, Coatue și Eurazeo.

În viitor, vehiculele ar putea deveni autonome

Von der Ohe a mai precizat că, în timp, startup-ul va introduce treptat funcții autonome. Dar asta va trebui corelat cu dezvoltarea sistemelor de camere video cu care vor fi dotate vehiculele.

În prezent, mașinile startup-ului funcționează cu un sistem de camere diferit, mai ieftin decât tehnologia cu radar folosită de majoritatea vehiculelor autonome.

Dacă fiecare vehicul ce iese de pe linia de producție ar fi echipat cu opțiunea teledriving, ai putea avea un agent tehnologizat, la cerere, care să îți parcheze mașina sau care să te ducă acasă cu propria mașină dacă ai consumat alcool”, a declarat directorul executiv al companiei.

Mașinile care vin „singure” la destinație, testate și în Europa

În luna februarie 2023, Vay a anunțat că a început să pună în aplicare noul proiect pe anumite străzi din Hamburg, după obținerea autorizației din partea administrației orașului port.

Lansarea Vay în SUA vine însă într-un moment dificil pentru dezvoltatorii de vehicule autonome.

Unitatea General Motors pentru acest segment, Cruise, s-a confruntat cu dificultăți în a primi aprobarea autorităților de reglementare, după o serie de accidente în care au fost implicate autovehiculele companiei.

VIDEO

Sursa: Vay_io / YouTube

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Vay_io


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide