Tesla scade prețurile mașinilor cu până la 20%. Care este explicația

Autor: Adrian Somai 15 ian. 2023 Știri auto

Tesla a anunțat reducerea cu până la 20% a prețurilor mașinilor electrice vândute în Europa și în Statele Unite, iar aceasta nu este prima decizie de acest fel a constructorului american. De fapt, este a patra oară când Tesla oferă reduceri de preț sau credite pentru clienți.

Nu sunt puțini cei care se dovedesc a fi mai reticienți în fața acestor reduceri, crezând că este vorba doar despre o strategie de marketing a americanilor. Reducerea este însă cât se poate de reală, putând fi văzută cel mai bine în cazul Model Y.

În România, reducerile de preț nu sunt însă chiar atât de vizibile la toate modelele. Spre exemplu, în urmă cu un an, cea mai accesibilă mașină din oferta Tesla era Model 3, care avea un preț de pornire de 45.970 de euro, cu toate taxele incluse. Acum, Model 3 pornește de la 44.990 de euro.

În schimb, reducerea se dovedește a fi mult mai semnificativă în cazul lui Model Y. Dacă în vara anului 2021 Model Y avea un preț de pornire de 62.990 de euro pentru versiunea Long Range, acum prețul a scăzut la 53.990 de euro. Mai mult, versiunea standard are un preț de 46.990 de euro.

Mai întăi de toate însă, trebuie privit un pic contextul în care Tesla oferă aceste reduceri. Mai întâi, în mijlocul verii, conducerea producătorului american de mașini electrice lua decizia să scumpească toate modelele din gamă. Și nu au fost niște scumpiri nesemnificative, ba chiar din contră, unele modele fiind scumpite cu câteva mii bune de euro.

Apoi, în ultimele luni, mai multe țări au luat decizia de a diminua formele de bonus financiar pe care le ofereau la achiziționarea unei mașini electrice sau chiar au renunțat complet la aceste forme de stimulare financiară. Printre aceste țări se numără și China, Germania sau Suedia, piețe extrem de importante pentru Tesla.

Elon Musk, în centrul mai multor scandaluri

Nu trebuie trecută cu vederea nici situația personală a lui Elon Musk, care nu se bucură deloc de liniște după ce a preluat Twitter. A pierdut o bună parte din avere, la Twitter este implicat în fel și fel de scandaluri, iar investitorii Tesla îl acuză că nu își mai dă interesul în ceea ce privește producătorul auto. Astfel, prețul acțiunilor Tesla a scăzut considerabil în ultima parte a anului trecut. Mai mult decât atât, Musk a ajuns recent în instanță din cauza unei postări “frauduloase”, care a manipulat bursa.

Ținând cont de toate aceste aspecte și de faptul că mulți aduc deja în discuție o criză a cererii pentru automobilele Tesla, nu trebuie să mire pe nimeni reducerile aplicate recent de constructorul american, chiar dacă unele modele s-au ieftinit chiar și cu mai bine de 10.000 de euro peste noapte!

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide