Test drive cu BMW X7 M60i: Sfidând legile fizicii – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 19 mai 2023 Știri auto

Într-o eră în care mai toți producătorii oferă un crossover sau orice vehicul care dorește a avea aptitudini sau alura unui SUV, conceptul adevărat de Sport Utility Vehicle pare că se pierde în nuanțe. În dorința de a oferi pieței mașini mai înalte, mai spațioase și mai capabile, pare că adevăratele SUV-uri dispar în mulțime.

Însă, câteodată, ni se aduce aminte că încă există astfel de mașini, care colorează între linii și bifează mai toate căsuțele necesare pentru a fi cu adevărat un SUV. Este cazul și lui BMW X7, cel mai mare SUV din gama bavarezilor, o mașină pe cât de impozantă, pe atât de confortabilă și prietenoasă cu pasagerii săi.

BMW X7 a fost prezentat publicului în anul 2018, devenind cel mai mare SUV disponibil în oferta producătorului german, dar și un concurent important pe piața automobilelor premium, unde principalul său rival este Mercedes-Benz GLS. Între timp, BMW a operat un facelift SUV-ului de mari dimensiuni, aducându-i câteva modificări atât estetice, cât și tehnice, pentru a-l menține proaspăt.

Am avut ocazia să testăm un BMW X7 M60i, vârful de gamă al SUV-ului german, versiune care ascunde sub capota lungă un nou motor despre care vom vorbi, dar la rândul său, ceva mai târziu.

Schimbarea la față

Cu ocazia acestui facelift, BMW X7 a primit o parte frontală cu totul nouă, care se aliniază cu noua Serie 7. Astfel, blocurile optice au fost împărțite în două: luminile de zi și semnalizările sunt încastrate în cel de sus, în timp ce blocul de lumini principal stă fix sub acesta, înglobând luminile de întâlnire și faza de drum. Noile faruri cu tehnologie LED sunt adaptive și conferă un iluminat bun pe timp de noapte, iar faza lungă inteligentă nu va orbi ceilalți participați la trafic.

Există și o bară frontală nouă și, fiind vorba despre varianta M60i, pachetul M Sport vine în standard, așa că partea frontală este mai agresivă. Grila a rămas la fel, fiind activă, și pot spune că întregul design al părții frontale se îmbină mai frumos decât la versiunea pre-facelift. Parcă totul se îmbină mai bine și este spartă masivitatea mașinii, ceea ce nu este un lucru rău.

În rest, avem jante cu design nou, același profil impunător, mare, deoarece vorbim de o mașină cu o lungime de aproape 5,2 metri și înalt de 1,82 metri, dar și câteva schimbări aduse în partea din spate. Blocurile optice sunt noi, dar nu radical diferite de cele de dinainte, lucru care poate fi spus despre partea din spate a lui X7, în general.

Modificări importante la interior

BMW X7 se bucură și de câteva schimbări importante la interior, în special tehnologice. Planșa de bord a fost revizuită pentru că acum înglobează cele două noi ecrane ale sistemului de infotainment iDrive de a opta generație. Unora le plac, altora nu, dar cred că este nevoie doar de puțin timp de acomodare. Într-adevăr, este un sistem foarte complex și poate nu atât de intuitiv, dar intervine obișnuința. Cea mai mare problemă, după părerea mea, este lipsa comenzilor fizice pentru climatizare. Și poate nu ar fi o problemă atât de mare la alte mașini, dar în cazul lui X7 există comenzi multiple, ceea ce face navigarea și mai complicată, în special în timpul condusului. Plusează prin rezoluția foarte bună a ecranelor, rata de refresh mare și head-up display-ul de mari dimensiuni foarte configurabil.

Materialele sunt de cea mai bună calitate și cu greu poți găsi un plastic despre care poți spune că te deranjează în mod real. Majoritatea suprafețelor sunt tapițate cu piele, inclusiv bordul și partea inferioară a ușilor, ceea ce sporește calitatea percepută. Peste tot unde vei pune mâna te vor întâmpina materiale de bună calitate: piele, lemn aluminiu sau cristale. Da, cristale, deoarece în configurația testată de noi, selectorul transmisiei, butonul de pornire/oprire al motorului și rotița sistemului de infotainment erau realizate din cristal, parte a pachetului Crafted Clarity, ceea ce le conferă un aspect foarte elegant, dar reflexiile pot fi deranjante câteodată, mai ales într-o zi însorită.

Confort demn de o mașină premium

BMW X7 M60i este o mașină mare, suprem de confortabilă, în ciuda denumirii sale cu caracter sportiv. Suspensia pneumatică filtrează cu brio toate denivelările și asperitățile drumului și, în funcție de scenariu, garda la sol a mașinii poate fi mărită sau micșorată. Chiar dacă mașina a fost echipată cu jante de 22 de inch și anvelope late, acestea nu au afectat confortul și silențiozitatea cabinei. Un lucru foarte bun, deoarece ne-am putut bucura de sunetul motorului V8, cu toate că, uneori, îți dai seama că există niște sunet pompat prin boxele sistemului audio Bowers & Wilkins Diamond, dar nu într-un mod deranjant.

La experiența confortabilă contribuie scaunele cu încălzite, ventilate și cu masaj, care dispun de multiple reglaje, astfel că orice om își poate găsi poziția ideală la volan. Și pasagerii de pe rândul doi sunt tratați foarte bine, deoarece mașina a venit cu două scaune individuale, cu reglaje electrice, dar și încălzite. În plus, există climatizare dublă și pe al doilea rând de scaune, dar și perdeluțe cu acționare electrică, în caz că vrei să te ascunzi de ochii curioșilor.

Nici cei de pe rândul 3 de scaune nu duc lipsă de confort. Un adult cu o înălțime de până la 1,80 metri va putea călători fără probleme pe ultimul rând de scaune, fără să fie deranjat de spațiu. Cei de pe ultimul rând beneficiază și de porturi de încărcare pentru telefoane sau tablete, o a cincea zonă de climatizare și chiar scaune încălzite. Nu în ultimul rând, plafonul panoramic absolut uriaș, de care se vor bucura și pasagerii de pe al treilea rând de scaune, aduce multă lumină în cabina lui X7, iar noaptea este iluminat în ce culoare ai ales pentru iluminatul ambiental.

BMW X7 M60i are o personalitate bipolară

De ce spun asta? O spun pentru că poate fi o mașină suprem de confortabilă, dar foarte rapidă atunci când îi ceri asta. Este pentru prima dată când BMW a combinat un motor V8 cu unul electric, rezultând un sistem de propulsie mild-hybrid. Astfel, un motor electric de aproximativ 12 CP montat între motor și cutia de viteze și motor ajută la sporirea eficienței, dar și la micșorarea taxelor.

Noul motor V8 de 4.4 litri, denumit S68, livrează 530 CP și 750 de Nm cuplu motor maxim unei transmisii automate cu 8 rapoarte. Schimbările de treaptă sunt foarte fine, dar dacă punem mașina pe modul Sport și transmisia pe manual, schimbările de treaptă își fac simțită prezența, dar într-un mod plăcut, satisfăcător aș zice.

În ciuda masei de aproape 2.700 kg, mașina poate sprinta de la 0 la 100 km/h în doar 4,7 secunde, având o viteză maximă de 250 km/h. Orice depășire va fi realizată fără prea mari eforturi, iar cuplul din belșug se va traduce prin faptul că transmisia nu va trebui să retrogradeze atât de des.

Chiar dacă este un SUV lung de aproape 5,2 metri și cu o masă de aproximativ 2.700 kg, BMW X7 M60i stăpânește virajele așa cum nu te-ai aștepta de la o asemenea mașină. Masa este ținută în frâu foarte bine de suspensie, dar și de barele stabilizatoare active. Te-ai aștepta să se încline mai mult în viraje, dar nu o face.

Nu va fi niciodată o mașină sport, dar își controlează masa și reușește să se simtă ca o mașină mai mică decât este, de fapt, în realitate. La acest aspect contribuie și direcția integrală, care vine în standard pe X7 M60i, și care contribuie la manevrabilitatea sporită a acestui SUV de mari dimensiuni. O vei simți în special la viteze mai mari, atunci când virează în aceeași direcție cu roțile de pe puntea față și te face să simți că ești la volanul unei mașini mai scurte. Tracțiunea integrală xDrive completează pachetul, fiind un sistem care transmite majoritatea puterii pe puntea spate, oferind mașinii o dinamică bună, de care te poți bucura pe un drum cu câteva viraje.

Totul are un preț, iar acesta nu este mic

BMW X7 M60i este un SUV în adevăratul sens al cuvântului. Are forma clasică, aproape pătrățoasă, ce îi conferă spațiu vast la interior, dar și un aspect masiv și impunător. Motorul puternic mișcă exemplar caroseria grea, iar pentru cei cu adevărat interesați de consum, pe parcursul testului nostru, mașina a avut un consum mediu de 14,8 litri la suta de kilometri. Am obținut acest consum în condițiile în care am folosit mașina și printr-un București aglomerat, dar și pe drumuri naționale și nu pot spune că am menajat-o pentru a extrage cel mai bun consum cu putință: este un consum obținut în condiții reale de condus.

Cât despre prețul mașinii, BMW X7 M60i are un preț de pornire de 126.140 de euro în România. Mașina testată de noi a fost foarte bine configurată, iar prețul final a fost de 150.632 de euro cu TVA inclus.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide