Un nou drum expres se construiește între Cluj Napoca și Dej

Autor: George Cristea 11 iun. 2021 Știri auto

Un nou drum expres se construiește în curând între Cluj Napoca și Dej, a anunțat ministrul transporturilor Cătălin Drulă. Lucrările vor începe în 2023, după realizarea studiilor de fezabilitate.

Intră în Galeria FOTO

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat vineri că a fost lansată licitația pentru proiectarea drumului expres Cluj-Napoca – Dej. Durata contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate a drumului de circa 75 de kilometri este de 18 luni. Ministrul Cătălin Drulă a explicat că la această licitație este folosit noul model de caiet de sarcini care ușurează procedurile.

„DX Cluj-Dej beneficiază de modelul nou de caiet de sarcini, al cărui șablon a fost pregătit la început de an de CNAIR, care sper să devină etalon pentru cât mai multe licitații pe infrastructură rutieră. Pe același tip de caiet de sarcini modern au fost lansate în ultimele luni licitațiile pentru drumurile de mare viteză Craiova-Lugoj, București-Alexandria sau București-Târgoviște și pentru autostrada Făgăraș-Brașov, spre exemplu. Astfel, ne asigurăm că proiectul este făcut cu cap încă de la început, că proiectarea preliminară este cât se poate de detaliată, dar lasă în același timp libertate constructorilor să ajusteze design-ul, a anunțat Cătălin Drulă pe pagina sa de Facebook.

Drum expres Cluj Napoca – Dej: Prima etapă dintr-un plan ambițios

Potrivit ministrului transporturilor, noua strategie face ca implicarea autorităților locale în proiect să fie mai mare. În plus, un antreprenor serios este motivat și susținut prin plăți intermediare definite corect și corelate cu graficul de realizare a proiectului. Planul este ca acest drum expres, inclus în Masterplanul General de Transport, să continue spre Bistrița și spre Baia Mare, bifurcându-se astfel de la Dej.

Drumurile expres sunt considerate o variantă mai accesibilă la autostrăzi, având o lățime ceva mai mică a benzii de rulare. În plus, le lipsește banda de urgență, ceea ce reduce și mai mult costurile. În schimb, viteza de circulație este mai mică, de 120 km/h față de 130 km/h. În prezent sunt în construcție mai multe drumuri expres, începând cu Craiova – Pitești, care este și cel mai avansat, și continuând cu Brăila – Galați, București – Alexandria, Craiova – Lugoj sau București – Târgoviște.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide