Până la ce vârstă mai poate, de fapt, să conducă Ion Țiriac o mașină. Are 81 de ani și este văzut în dese rânduri la volanul mașinilor sale

Autor: David Andrei 30 iun. 2020 Știri auto

Ion Țiriac are cea mai valoroasă colecție de automobile clasice din România. Fostul mare tenismen are 81 de ani și este văzut în dese rânduri la volanul mașinilor sale. Dar până la ce vârstă mai poate de fapt, să conducă?

GALERIE FOTO

Ion Țiriac a achiziționat recent un Lamborghini Urus. Mașina este echipată cu un kit ABT, care, nu îi asigură doar un look mai agresiv decât cel cu care a ieșit pe porțile uzinei. Pe lângă cei 650 de cai putere, îi adaugă încă 60, ducând astfel puterea super-SUV-ului la 710.

Omul de afaceri în vârstă de 81 de ani conduce regulat primul SUV al companiei din Sant’Agata Bolognese, dar și modelele speciale din colecția sa. La această vârstă însă, orice problemă de sănătate îi poate anula permisul de conducere.

Până la ce vârstă va mai putea Ion Țiriac să conducă?

Codul rutier impune o vârstă minimă de obținere a permisului de conducere, dar nu există o vârstă maximă prevăzută de lege până la care un șofer are voie să conducă.

La un moment dat, s-a vehiculat ideea ca șoferii cu vârste de peste 70 de ani să fie obligați să se prezinte mai des la controale medicale. În urma acestor controale, efectuate în cadrul unor unități medicale autorizate, persoanele cu vârste de peste 70 de ani ar primi sau nu avizul care atestă că încă sunt apți pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Ideea vehiculată atunci avea la bază conceptul conform căruia șoferii în vârstă prezintă un risc crescut de a provoca accidente rutiere din cauza unor probleme de sănătate. Aceasta nu a fost niciodată concretizată sub forma unui proiect de lege. Potrivit datelor furnizate prin intermediul documentului Strategia Națională pentru Siguranță Rutieră, persoanele în vârstă produc doar 3% dintre accidentele înregistrate pe drumurile publice din România.

Același proiect propune ca permisul de conducere să aibă o valabilitate redusă, de numai un an de zile. La această oră, permisul este valabil pentru o perioadă de 10 ani, indiferent de vârsta șoferului.

Lista bolilor care îi lasă pe șoferi fără permis indiferent de vârstă

O serie de boli incompatibile cu șofatul îi pot lăsa pe șoferi fără permisul de conducere, indiferent de vârsta acestora. Printre acestea se regăsesc:

  • Afecțiuni oftalmologice grave
  • Handicap locomotor cu excepția situației în care candidatul primește avizul medicului
  • Afecțiuni cardiovasculare grave, inclusiv persoanele care suferă de tensiune arterială anormală
  • Diabet zaharat, în cazul persoanelor care au suferit episoade repetate de hipoglicemie acută
  • Afecțiuni neurologice (cum ar fi epilepsia)
Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide