Viteza maximă, limitată la 30 km/h în localitate și pe Drumurile Naționale. Când se aplică această restricție

Autor: Radu Țuțulan 04 apr. 2024 Știri auto
Viteza maximă, limitată la 30 km/h în localitate și pe Drumurile Naționale. Când se aplică această restricție

Autoritățile locale sau regionale pot aplica restricții de circulație în funcție de mai mulți factori. Astfel, viteza maximă poate fi limitată la 30 km/h în localitate și pe Drumurile Naționale, cu acceptul Poliției Rutiere.

Drumurile din România sunt împărțite în mai multe categorii. Autoritățile au stabilit limite maxime de viteză pentru fiecare tip de drum, menite să prevină producerea unor evenimente rutiere.

Dar, aceste limite pot fluctua în funcție de mai mulți factori. Iar, cu acordul Poliției Rutiere, pot stabilite pe anumite tronsoane viteze maxime mai mici decât cele standard.

Care este limita de viteză pe drumurile din România în prezent

În prezent, limita de viteză pe șoselele din România, conform Codului Rutier actualizat în 2024, diferă în funcție de categoria drumului:

  • 50 km/h în localitate;
  • 90 km/h în afara localității, pe drumurile naționale;
  • 100 km/h pe drumurile europene;
  • 120 km/h pe drumurile expres;
  • 130 km/h pe autostradă.

Iar șoferii începători sunt obligați, prin lege, să circule cu o viteză mai mică decât limitele impuse pe respectivele tipuri de drumuri.

Viteza maximă admisă în afara localităților pentru cei care au mai puțin de un an de practică de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse”, precizează articolul 50 din OUG 195/2002.

Cu cât poate fi depășită viteza maximă fără ca șoferii să fie sancționați

Toate aparatele de măsurare a vitezei pot avea abateri. Ceea ce înseamnă o diferență între viteza reală cu care circulă o mașină și cea înregistrată de aparat.

De aceea există o limită de toleranță, inclusiv în cazul aparatelor de măsurare a vitezei folosite de Poliția Rutieră. Legea stabilește că limita de toleranță este de +/- 5 km/h față de viteza maximă admisă.

De exemplu, dacă un șofer circulă pe un Drum Național cu 95 km/h, acesta nu va fi sancționat, dacă limita maximă e de 90 km/h.

Dar, pe anumite tronsoane, limita maximă poate fi redusă la 30 km/h, caz în care șoferul din exemplul anterior va rămâne fără permis de conducere.

Viteza maximă, limitată la 30 km/h în localitate și pe Drumurile Naționale

Pe anumite segmente de drum, din interiorul sau din afara localităților, viteza maximă poate varia.

Decizia este luată de autorități în funcție de mai mulți factori. De exemplu, în apropierea unei treceri de pietoni, viteza maximă poate fi redusă până la 30 km/h, indiferent de tipul de drum.

De asemenea, în localitate, dacă administratorul drumului consideră că se poate circula în anumite zone cu o viteză mai mare, poate majora limita impusă, dar nu mai mult de 80 km/h.

Limitarea vitezei maxime la 30 km/h, în localitate sau pe un Drum Național, se poate impune numai cu acordul Poliției Rutiere.

Ce sancțiuni se aplică dacă depășești limita de viteză

Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă. Dar, în anumite cazuri, poate fi impusă și suspendarea dreptului de a conduce un autovehicul.

Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:

  • 10 – 20 km/h:   amendă   330 lei – 495 lei;
  • 21 – 30 km/h:   amendă   660 lei – 825 lei;
  • 31 – 40 km/h:   amendă   990 lei – 1.320 lei;
  • 41 – 50 km/h:   amendă 1.485 lei – 3.300 lei;
  • 51 – 70 km/h:   amendă 1.485 lei – 3.300 lei + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile;
  • peste 70 km/h: amendă 1.485 lei – 3.300 lei + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Punctul de amendă a fost majorat anul acesta cu 20 de lei. În prezent, punctul de amendă are o valoare de 165 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide