Test drive Opel Astra: Accentul este pus pe eficienţă

Autor: Radu Budeanu 12 sept. 2019 Test drive

Intră în galeria foto

Opel a anunţat un profit istoric de aproape un miliard de euro pentru anul 2018. Succesul vine după 20 de ani de pierderi masive, iar previziunile pentru 2019 sunt cel puţin la fel de optimiste. Însă acest profit nu se poate obţine fără sacrificii, în condiţiile în care industria auto a intrat într-o perioadă de uşor declin al profiturilor din cauza costurilor de dezvoltare a noilor tehnologii. Din acest punct de vedere, putem spune că actualizarea modelului Astra a avut ca obiectiv unul singur: eficienţa.

Eficienţa motorizărilor, cu scăderi spectaculoase ale cifrelor de consum şi ale emisiilor, este faţa plăcută a acestui facelift. Toate unităţile propulsoare, precum şi cutiile de viteze, sunt complet noi, iar Opel spune că acestea sunt responsabile pentru o reducere cu 21% a consumului şi emisiilor pentru gama Astra. Impresionant, cu adevărat. Sacrificiile făcute pentru a atinge acest nivel de eficienţă sunt însă mai puţin plăcute pentru utilizator. Vom detalia mai jos acest aspect, acum spunem doar că Opel a decis, pentru prima oară, să nu mai menţioneze pe hayon motorizarea, considerând că acest aspect este mai puţin relevant.

Test drive Opel Astra: Motorizări noi, eficiente, cu trei cilindri

Gama de motorizări a lui Opel Astra este formată exclusiv din unităţi cu trei cilindri, ceea ce este neobişnuit pentru un model compact. Sunt trei unităţi de 1,2 litri (cu praguri de putere de 110 CP, 130 CP şi 145 CP) care pot fi comandate doar cu o cutie de viteze manuală, una de 1,4 litri/145 CP, disponibilă exclusiv cu cutie de viteze CVT şi două unităţi diesel, de 105 CP şi 130 CP, aceasta din urmă putând fi comandată şi împreună cu singura cutie automată cu 9 trepte din segmentul compact. Toate unităţile dispun de arbore de echilibrare, dar eficienţa acestuia  este discutabilă în condiţiile în care vibraţiile sunt destul de puternice în sarcină, în zona inferioară de turaţii, indiferent de motorizare. Trebuie precizat că toate unităţile sunt dezvoltate intern de Opel, nefiind vorba de motoare PSA, chiar dacă există similitudini de cilindree şi putere.

Pentru primul test drive, desfăşurat la Frankfurt, am avut la dispoziţie motorizările pe benzină de 1,2 litri/130 CP şi de 1,4 litri/145 CP, respectiv dieselul de 1,5 litri/130 CP echipat cu cutia de viteze automată cu 9 trepte. Toate s-au dovedit a fi aspre în sarcină în zona inferioară de turaţie, dar manierele acestora se îmbunătăţesc la viteze de croazieră, acolo unde Astra este o prezenţă foarte plăcută. Acest aspect este ajutat şi de insonorizarea excelentă a habitaclului, astfel că zgomotele de rulare sunt foarte reduse, chiar şi la viteze de peste 150 km/h, posibile pe autostrăzile din zona Frankfurt. Cel mai plăcut mi s-a părut motorul de 1,2 litri, care se împacă foarte bine cu transmisia manuală. Etajarea acesteia este una plăcută, chiar dacă rapoartele de transmisie sunt lungi, pentru a reduce consumul de combustibil.

Combinaţia dintre motorul de 1,4 litri şi cutia de viteze cu variaţie continuă (CVT) reprezintă o alegere inspirată pentru cei care nu vor să-şi bată capul cu schimbarea treptelor. Cutia oferă cea mai plăcută experienţă la acceleraţii moderate, iar inginerii germani au implementat în programul de variere a rapoartelor simularea a şapte trepte de viteză pentru a îmbunătăţi experienţa de conducere. La acceleraţii puternice, această cutie se comportă mai apropiat de una automată cu convertizor de cuplu, astfel că turaţia motorului nu creşte în zona roşie, ci rămâne într-o zonă în care dezvoltarea cuplului este cea mai eficientă.

Fanii diesel vor fi bine serviţi de unitatea de 1,5 litri, chiar dacă un diesel cu trei cilindri nu va putea fi niciodată atinge rafinamentul unui motor cu patru cilindri. Acesta este chiar ceva mai rugos în sarcină decât unităţile pe benzină, dar nivelul vibraţiilor devine insesizabil peste 2000 rpm. Cutia automată cu 9 rapoarte este foarte reuşită, cu o schimbare lină a treptelor şi fără ezitări sesizabile la retrogradare.

Per ansamblu, Opel Astra are acum o gamă de motorizări care strălucesc la capitolul eficienţă energetică, dar care lasă puţin de dorit în ceea ce priveşte rafinamentul şi performanţe dinamice – 145 CP nu sunt suficienţi pentru a încinge imaginaţia cuiva, cel puţin nu în segmentul compact.

Test drive Opel Astra: Tren de rulare îmbunătăţit

Sau cel puţin acesta este mesajul celor de la Opel. Ca şi în cazul motorizărilor, sunt puncte bune şi puncte mai puţin bune. Inginerii Opel au operat modificări la nivelul amortizoarelor şi direcţiei, promiţând un comportament mai riguros şi o plăcere mai mare pentru cel de la volan. Ce putem spune după un scurt test drive este că direcţia a primit o notă mai clară spre confort, cu toate că nu-i lipseşte precizia. Feedback-ul oferit este însă mai puţin prezent, şoferul fiind destul de ferit de ceea ce se întâmplă pe drum. Este prematur să ne pronunţăm în privinţa comportamentului în viraje, dat fiind timpul scurt petrecut la volan, dar ce putem spune este că puntea semirigidă spate nu pare să promită un comportament foarte riguros. Un braţ Watt, inovaţia Opel în domeniul suspensiei spate, care permite o alternativă accesibilă la o punte multi-link, este oferit acum doar opţional, pentru trenul de rulare sportiv.

Test drive Opel Astra: Sisteme de asistenţă şi conectivitate de top

Opel pare să compenseze aceste schimbări printr-un pachet de sisteme de asistenţă şi conectivitate care aduc Astra la nivelul rivalilor săi de concepţie mai recentă. Noutatea este camera video frontală îmbunătăţită, care procesează mai rapid imaginile pentru o eficienţă crescută a sistemelor de asistenţă care depind de aceasta. Noua cameră poate detecta acum pietoni, ceea ce asigură un plus de siguranţă pentru sistemul de frânare automată în caz de urgenţă.

Printre sistemele de siguranţă oferite mai amintim tempomatul adaptiv, funcţia de indicare a distanţei de urmărire, sistemul de recunoaştere a indicatoarelor rutiere şi sistemul de avertizare privind părăsirea benzii de circulaţie. Asistenţa la parcare cu avertizări vizuale şi sonore facilitează găsirea unui loc de parcare şi sprijină şoferul la efectuarea manevrelor necesare.

Un aspect care va fi apreciat cu siguranţă este că toate sistemele de infotainment disponibile oferă suport pentru Android Auto şi Apple CarPlay. În cazul unităţii de vârf Multimedia Navi Pro, ecranul tactil de 8 inchi dispune de două teme coloristice – Tour şi Sport, iar sistemul oferă funcţionalităţi avansate, cu informaţii de trafic în timp real, actualizări online pentru hărţi şi sistem de comenzi vocale. Panoul de instrumente este de asemenea digital în cazul optării pentru sistemul Multimedia Navi Pro, o premieră pentru Astra.

Intră în galeria foto

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide