No gas, no problem: La volanul primului Mini Electric de competiție

Autor: Cristian Agatie 13 nov. 2020 TESTE AUTO

Am avut ocazia de a merge pe circuit la volanul primului Mini Electric de competiție și am supraviețuit pentru povesti întreaga experiență.

Intră în Galeria FOTO

Mini Electric și-a început deja cariera competițională, într-o versiune dezvoltată de la zero în România. Proiectul avansează frumos, dar mai are mult de parcurs înainte de putea fi considerat finalizat. Baza proiectului este versiunea de serie a lui Mini Cooper SE, care a fost modificat în atelierele Automobile Bavaria cu ajutorul partenerilor de la Vitesco Technologies, Michelin și BCR.

În acest punct al dezvoltării, modelul Mini Electric nu a suferit modificări tehnice importante, ci doar cele minime pentru a putea fi înscris în competițiile automobilistice. Față de stadiul anterior, când a luat parte la competiției de regularitate Transylvania Classic, proiectul a avansat cu eliminarea elementelor inutile din interior, montarea sistemelor de siguranță omologate FIA, precum și înlocuirea jantelor originale cu unele de competiție care asigură o răcire mai eficientă a frânelor.

La volanul primului Mini Electric de competiție: Senzații tari pe circuit

În locul numărului de înmatriculare am fost întâmpinat de mesajul optimist „No gas? No problem!”. Echipa din spatele proiectului intenționează să schimbe acest mesaj la fiecare etapă competițională, transformându-l astfel într-un spațiu de comunicare. Mesajul actual a fost „inaugurat” cu prilejul cursei de coastă de la Poiana Brașov.

Trec peste acest detaliu la fel de repede precum aș dori să trec și peste intrarea mea în mașină – stilul dop. Roll-cage-ul regulamentar și parametrii subsemnatului nu sunt foarte compatibili, așa că e nevoie de puțin efort și un umăr învinețit pentru a ajunge, în sfârșit, în spatele volanului. Strivit între scaunul scoică și centurile în șase puncte nu pot să nu remarc că nu am nevoie de altă acomodare – comenzile sunt neschimbate, chiar dacă interiorul arată ca unul călcat de hoți.

După tura de încălzire apăs cu ceva mai multă încredere piciorul în pedala de accelerație. Senzația este foarte apropiată de cea oferită de mașinuțele electrice din parcurile de distracție – accelerare instantanee, răspuns instantaneu la comenzi. Spre deosebire de acestea, însă, limita de viteză este cu mult peste posibilitățile circuitului (deci imposibil de atins), iar pedala oferă și poziții intermediare – foarte utile la dozarea tracțiunii în viraje.

Circuitul AmcKart este unul extrem de tehnic, mai ales când este abordat din mașină, nu din kart. Din fericire, Mini Electric păstrează același feeling „go-kart” tipic modelelor britanice, ceea ce înseamnă că nu este departe de rezultatul dorit. Mașina rămâne stabilă pe viraje, iar pneurile Michelin Pilot Spot 4 asigură „ancorarea” optimă pe asfalt a primului model Mini Electric competițional.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide